Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: зафіксовано 805 порушень виборчого процесу, більшість – несерйозні


Під час волевиявлення українців 26 жовтня вдалося зафіксувати 805 порушень виборчого процесу, повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Втім, зауважує експерт, понад 85% із них – це технічні питання і процедурні моменти, що ніяк не вплинути на демократичність і правомірність ходу голосування й результатів.

«Йдеться про технічні, непринципові і незначні порушення. До прикладу. Невірно розміщені інформаційні матеріали, невчасно відкриті дільниці. Були окремі факти агітації на виборчих дільницях. Але вони носили несистемний характер», – каже експерт.

Кошель додає, що ці позачергові парламентські вибори стали першими, під час яких більшість порушень виявляли і виправляли на місці.

Втім, Кошель акцентує на тому, що найпроблемнішими є вибори мажоритарних кандидатів, саме на це голосування припадає 90% порушень.

Експерт Комітету виборців України Наталія Линник перелічила також вагоміші порушення виборчого законодавства: випадки підкупу виборців, повторного голосування – «каруселі», втручання у роботу окружних і виборчих комісій представників «спортивної зовнішності», перешкоджання діяльності спостерігачів.

Центральна виборча комісія продовжує підрахунок голосів по загальнодержавному округу. Після опрацювання 38,01% протоколів перед ведуть дві політичні сили – «Народний фронт» (21,60%) і «Блок Петра Порошенка» (21,52%). До парламенту також проходять «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка і «Батьківщина». На межі прохідного бар’єру балансує ВО «Свобода» (4,66%).

XS
SM
MD
LG