Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори відповідають міжнародним стандартам – Світовий конгрес українців


Позачергові парламентські вибори 26 жовтня в Україні відбулись демократично і згідно з міжнародними нормами, таку попередню оцінку дав голова місії Світового конгресу українців Петро Штик.

Зокрема, експерти відслідковували дотримання загального і рівного виборчого права, рівноправність усіх кандидатів у партії, правову основу, неупередженість і прозоре адміністрування виборів, незалежність медіа і здатність усувати порушення виборчих прав.

«Під час спостереження за виборчим процесом і підрахунком голосів короткострокові спостерігачі Світового конгресу українців повідомляли про деякі порушення. Це дублювання виборчих урн, незапломбовані виборчі урни, велика кількість залишкових бюлетенів по відношенню до кількості зареєстрованих виборців на певних дільницях. Також за деяких обставин члени виборчих комісій відмовлялись надавати копії виборчих протоколів нашим спостерігачам. Ці порушення та недоліки не вплинули на результати виборів», – відзначив Штик.

У цілому місія Світового конгресу українців була присутня на 27 виборчих округах, включаючи три округи в Донецькій області. Таким чином, міжнародним спостерігачам вдалось охопити близько 1200 дільниць, що знаходяться в сотнях міст і навколишніх сіл по всій Україні, включаючи Слов’янськ, Краматорськ, Миколаївку та Червоний Лиман у Донецькій області.

Міжнародні спостерігачі від Українського конгресового комітету Америки та Української громади у Франції погодились із висновками Петра Штика і також визнають парламентські вибори від 26 жовтня як такі, що відбулись демократично та згідно з міжнародними нормами.

Світовий комітет українців є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців.

Українські вибори визнали і в Росії, хоча заявили про «численні порушення».

XS
SM
MD
LG