Доступність посилання

ТОП новини

Російські та китайські шпигуни активізувались у Чехії – спецслужби


До Чехії з Росії та Китаю, крім агентів, які працюють під прикриттям дипломатичних установ, приїжджають окремо шпигуни, які видаю себе за вчених, академіків, підприємців чи туристів. Про це йдеться у звіті за підсумках роботи в 2013 році Служби безпеки Чехії.

Згідно зі звітом, активізація роботи шпигунів з Росії та Китаю у Чехії спостерігається вже кілька років. Що стосується російської дипломатичної місії у Чехії, то кількість агентів-офіцерів «під дипломатичним прикриттям у 2013 році була надзвичайно високою. Її доповнювали агенти, які приїжджають до Чеської Республіки самостійно (туристами, експертами, академіками, підприємці», мовиться у звіті.

За інформацією, Росія прагне «використати відкритий і прихований політичний, медійний чи суспільний вплив для підтримки російських економічних інтересів у Чехії».

Китайська розвідка, за інформацією чеської Служби безпеки Чехії, займається пошуком важелів для підтримки своїх політичних інтересів у Чехії.

У формуванні агентурної мережі у Чехії, для російської та китайської розвідки «важливими є журналісти, члени парламентських політичних партій, державні службовці, лобісти, організації працедавців та активісти недержавних організацій», наголошується у звіті.

XS
SM
MD
LG