Доступність посилання

ТОП новини

Українці вибрали шлях сучасної європейської держави – реакції з ЄС


Брюссель – Європейський союз позитивно реагує на попередні результати виборів українського парламенту. Співдружність сподівається на появу потужної проєвропейської більшості, готової до реформування України, Верховної Ради, яка працюватиме задля держави. Водночас, у Брюсселі усвідомлюють, що одні тільки чесні вибори не принесуть завершення кризи, а можливо й навіть підсилять політичні ігри. Для ЄС вирішальним буде готовність Верховної Ради нового скликання до продовження ходи європейським шляхом та встановлення в Україні стійкого миру.

Перші підсумки голосувань до Верховної Ради засвідчили прихід нового політичного класу та подальшого руху України в бік Євросоюзу, констатують європейські оглядачі.

Вітаю народ України! Перемога демократії та європейських реформ
Жозе Мануель Баррозу

Одним із перших серед європейських лідерів український народ привітав голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Він розцінив вибори як перемогу демократії.

«Вітаю народ України! Перемога демократії та європейських реформ», – написав він у своєму мікроблозі Twitter.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

Голова Європарламенту Мартін Шульц, зі свого боку, заявляє, що «українці можуть пишатися тим, чого вони досягли, свободою, якої вони домоглися через ці злагоджені, справедливі та плюралістичні вибори».

Українці можуть пишатися тим, чого вони досягли, свободою, якої вони домоглися
Мартін Шульц

«У цьому дусі нова Рада і уряд тепер постануть перед першочерговими викликами – роботою задля мирного врегулювання конфлікту, економічного відродження за допомогою партнерів України, поштовхом до ключових реформ, особливо, щодо верховенства права, судової системи та викорінення хронічної корупції», – зазначив Шульц.

Так само, єврокомісар з політики сусідства Штефан Фюле привітав Україну «з хорошими виборами», і сказав, що бачить «чіткий вибір шляху у напрямку побудови сучасної європейської країни, який базується на реформах».

Не буде реформ не буде підтримки ЄС – експерт

Світлана Кобзар
Світлана Кобзар

Водночас, відсутність реальних реформ, нове скочування народних обранців до популізму можуть тільки зруйнувати фронт підтримки Євросоюзу, який вибудовувався так довго й з такими труднощами, сказав Радіо Свобода професор Vesalius College Вільного університету Брюсселя Світлана Кобзар.

Важливо, щоб партії, обрані до Верховної Ради, підтримували не популістські гасла, а справжні реформи
Світлана Кобзар

«Важливо, щоб партії, обрані до Верховної Ради, підтримували не популістські гасла, а справжні реформи. Якщо у європеїзації України та її реформуванні не буде реального прогресу, то підтримка Євросоюзу, яку було дуже важко здобути, може бути втрачена. Для України це дуже важливий момент».

Дехто з брюссельських політичних коментаторів зауважує, що нинішні парламентські вибори – це продовження революції, яка почалася на Євромайдані. А оскільки серед вимог протестувальників були реформи та боротьба з корупцією, то ці вимоги й нині будуть головними у формуванні нової парламентської більшості, вважають у Брюсселі.

Ельмар Брок
Ельмар Брок

На думку голови комітету закордонних справ Європарламенту Ельмара Брока, попередні результати голосувань означають, що буде більшість політичних сил, готових до здійснення перетворень, необхідних для сучасної, вільної та економічно успішної України.

У першу чергу результати виборів означають, що Угода про асоціацію отримала можливість для реалізації, а Україна шанс на подальше зближення з Євросоюзом, вважає німецький євродепутат.

Єврокомісія пообіцяла грошову підтримку – Єлісеєв

Костянтин Єлісеєв
Костянтин Єлісеєв

Представник України при ЄС Костянтин Єлісеєв, коментуючи перші реакції ЄС на дострокові парламентські вибори, каже, що вони виключно позитивні й проявляються не лише у заявах керівництва інституцій та держав ЄС».

На додаток до вже виділених 260 мільйонів, Україна може отримати ще 500 мільйонів євро вже в листопаді
Костянтин Єлісеєв

Дипломат пояснив, що нині після зустрічей із головою фінансового блоку Європейської комісії «ЄС підтвердив готовність прискорити виділення Україні 760 мільйонів євро в рамках двох діючих програм макрофінансової допомоги». «На додаток до вже виділених 260 мільйонів, Україна може отримати ще 500 мільйонів євро вже в листопаді, якщо вчасно виконає узгоджені передумови», – зазначає Костянтин Єлісеєв.

«Швидке формування парламентської більшості та нового уряду дозволить нам зробити це», – додав він, зауважуючи, що Єврокомісія вже розпочала технічну роботу з підготовки третього пакету макрофінансової допомоги Україні.

З іншого боку, європейці усвідомлюють, що нинішні вибори до парламенту – були незвичними. Вони відбувалися у час війни на сході держави, стрімкого падіння економіки, необхідності просити позики у міжнародних організацій, настання зими без постачань російського газу. Тобто, виклики, перед якими постала Україна, надзвичайно великі, й без руки підтримки з боку Заходу їх не вирішити. Водночас, європейські політики усвідомлюють, що важко уявити, як ці проблеми долатимуться без внутрішніх політичних розколів усередині української влади і без соціальних бунтів, адже реформи будуть доволі болючими.

Шкода, що Крим і схід України не змогли проголосувати – генсекретар НАТО

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

На думку генсекретаря НАТО Єнса Столтенберґа, нинішні вибори посприяють «подальшій перспективі мирного врегулювання конфлікту в Україні».

Суверенна і стабільна Україна, яка твердо віддана демократії та верховенству права є ключовим елементом євроатлантичної безпеки
Єнс Столтенберґ

«Я дуже шкодую, однак, що багато українців не змогли скористатися своїм демократичним правом голосу в Криму, який Росія незаконно і нелегітимно анексувала в березні, та в деяких районах Східної України, де продовжується насильство і залякування виборців сепаратистами, підтримуваними Росією, що є явним порушенням угод, спільно підписаних у Мінську у вересні», – додає Столтенберґ, зауважуючи, що «незалежна, суверенна і стабільна Україна, яка твердо віддана демократії та верховенству права є ключовим елементом євроатлантичної безпеки».

«Будемо сподіватися, що парламент пройде суттєве очищення і оновлення», – зі свого боку зазначає Ігор Долгов, голова місії України при НАТО, посол України в Бельгії та Люксембурзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG