Доступність посилання

ТОП новини

В Україні настав новий політичний час (світова преса)


Світові ЗМІ обговорюють можливу реакцію офіційної Москви на вже відомі попередні результати позачергових парламентських виборів в Україні. Деякі видання висловлюють сумніви щодо того, чи вдасться новому уряду дотримуватися проєвропейського курсу, але майже всі вони погоджуються – результати голосування є остаточним підтвердженням прозахідного настрою української нації.

Як пише американський журнал Forbes, путінські тролі готові були кричати, що неонацисти і расові екстремісти контролюють новий український уряд, але ці провокації будуть проігноровані тими, хто знає справжні результати виборів.

Перше, що зробили російські прокремлівські медіа, це повідомили про те, що українські ЗМІ поширюють неправдиві новини, що результати виборів будуть сфальсифікованими і що провівши позачергові вибори, Україна відокремилася від Донбасу, пише видання.

Світ все ще чекає реакції Володимира Путіна на результати виборів. Він має ухвалити складне рішення: чи визнати результати голосування і тим самим визнати легітимність України як суверенної держави, або і надалі стверджувати, що український уряд є незаконним, пише Forbes.

У статті для української англомовної газети Kyiv Post британський аналітик Тімоті Еш намагається відповісти на запитання, як Москва відреагує на твердий проєвропейський вибір українців на позачергових парламентських виборах і, зокрема, доволі слабку підтримку більш радикальних націоналістичних партій.

На його думку, результати виборів для Москви не є позитивними, адже, скоріш за все, більшість у новій Раді не буде працювати над політикою умиротворення Росії, а контролювати такі антимосковські настрої буде складним завданням.

Цього тижня, пише Еш, «Нафтогаз» і «Газпром» зустрінуться знову, щоб спробувати домовитися щодо постачання газу в Україну. Можливо, ця зустріч стане ключовим випробуванням стану відносин між Україною і Росією після виборів. Публічні заяви є доволі підбадьорюючими, але приватні коментарі є набагато менш оптимістичними – здається, що жодна сторона не готова укласти угоду, і значні перешкоди на цьому шляху залишаються, як і раніше.

Схожу думку опублікувала і британська газета Financial Times – парламентські вибори зміцнили зміну курсу країни від московського впливу у бік Заходу. Однак, зазначає видання, те, що лідируючі партії президента і прем’єр-міністра мають майже однакову кількість голосів, може ускладнити переговори щодо створення коаліції.

До того ж, попередні результати виборів дозволяють припустити, що географічний розділ між проєвропейськими україномовними виборцями на заході країни і більш проросійськими виборцями на сході залишається досить помітним, зазначає газета.

Бернд Йоганн із німецького видання Deutsche Welle пише, що в Україні настав новий політичний час – уперше уряд країни складатиметься із широкої прозахідної більшості, яка може реформувати країну і привести її у Європу. До того ж, у парламент також проходить велика кількість молодих громадських активістів, які допомогли скинути корумпований і авторитарний режим Віктора Януковича.

Однак, процес реформування країни не буде простим, зазначає Йоганн. По-перше, між проєвропейськими партіями існує певне суперництво. По-друге, давно існуючі в українській політиці еліти будуть і надалі впливати на курс, взятий новим парламентом, адже існуюча виборча система в Україні дозволяє людям із грошима і впливом купляти депутатські мандати, заявляє Йоганн.

Загалом, аналітик вважає позачергові парламентські вибори успіхом для країни, адже вони узаконили зміну влади, яка мала місце у цьому році. І навіть той факт, що багато українців так і не змогли проголосувати, не змінює легітимності результатів виборів. Не Київ, а саме Москва, анексувавши Крим і підтримавши сепаратистів на сході країни, позбавила тамтешніх жителів права взяти участь у вільних і справедливих виборах, пише Бернд Йоганн.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG