Доступність посилання

ТОП новини

Росія Путіна до і після Криму


Brian Whitmore і Анна Шаманська

Британський журналіст і знавець політики Кремля, автор книжки «Крихка імперія: як Росія закохалася і розлюбила Володимира Путіна», Бен Джуда в розмові з Радіо Свобода обговорив зміни, які відбулися у Росії за часів правління Путіна, а також до чого ці зміни призвели в російському суспільстві.

Британський журналіст Бен Джуда в розмові з Радіо Свобода розповів про певні зміни в російській політиці, які спричинив режим російського президента Володимира Путіна. Джуда, зокрема, відмітив різницю між старим і новим політичними напрямками російського президента – до і після української кризи.

Бен Джуда
Бен Джуда

Після свого нещодавнього візиту до Москви знавець політики Кремля Джуда дізнався, що Путін почав змінювати своє оточення. Зокрема, серйозні посади почали займати молоді люди, яким ще не виповнилося і 30 років і які ще півроку тому були маргінальними політиками. Ці люди у своїй більшості почали свою кар’єру не в Москві, Санкт-Петербурзі чи іншій російській метрополії, а в регіонах.

Крім того, Джуда відмітив зростання впливу представників російських спецслужб і їхнє наближення до органів влади.

Схоже на те, що Путін оточив себе людьми, які виграли для нього Крим, і прислухається до них
Бен Джуда

«Схоже на те, що Путін оточив себе людьми, які виграли для нього Крим, і прислухається до них, – зазначає Джуда. – Ці люди здебільшого взяті з військової розвідки… Кажуть, що ГРУ (Головне розвідувальне управління) сьогодні впливовіше, ніж раніше».

Однією із найбільших проблем Заходу, на думку журналіста, є те, що аналітики і дипломати не приділяють достатньо уваги силовикам, які відіграють дуже важливі ролі у російській політиці, і не вивчають їх. За словами Джуди, це знання допомогло б західним експертам краще розуміти і передбачати поведінку офіційної Росії.

Загалом, каже Джуда, лише маленька частина російської владної еліти погоджується розмовляти з західними журналістами, вченими чи дипломатами.

«Вони надають нам дуже викривлену ідею того, що думають люди, які оточують Путіна. Ми не спілкуємося з оточенням секретаря Ради безпеки Миколи Патрушева, ми не спілкуємося з глибинами президентської адміністрації, ми не спілкуємося з оточенням директора ФСБ Олександра Бортникова. Це створює для нас викривлене уявлення», – сказав Джуда.

Окрім змін в оточенні президента, за останню добу правління Путіна в Росії змінився і стан ЗМІ.

Перестала існувати свобода слова в багатьох газетах. Російське телебачення перейшло від одного рівня істерики до іншого
Бен Джуда

«Перестала існувати свобода слова в багатьох газетах, особливо в газеті «Коммерсантъ». Наразі намагаються знищити свободу слова в газеті «Ведомости», – каже Джуда. – Російська преса стала набагато більш обмеженою. Російське телебачення перейшло від одного рівня істерики до іншого».

Обмеження свободи слова має сильний вплив і на російський інтернет, додає він. Існують чіткі показники того, що в Росії наближаються до створення власної мережі, побудованої за прикладом Китаю, але, можливо, навіть ще більш закритої від решти світу.

Чиновники розуміють, що невід’ємним аспектом інтернету є глобалізація і прямий зв’язок із Заходом – саме ті аспекти, які російські чиновники вважають за потрібне змінити. «Вони вірять, що цей контакт має бути перерваний», – сказав Джуда.

Журналіст відзначає і серйозні зміни в економіці – від авторитарного, але вільного ринку Росія, за його словами, все частіше переходить до державного контролю і втручання. Саме західні санкції і допомогли прихильникам авторитарної економіки підштовхнути Росію до цих змін.

Економічний занепад посилить репресії режиму

Більше того, Джуда вважає, що санкції не зможуть зламати режим Путіна, навіть за умови неминучого, на думку журналіста, економічного спаду.

«Я не думаю, що населення Росії повстане під час рецесії. Я думаю, що їм занадто промили мізки. Я вважаю, що Крим значним чином змінив настрій нації», – сказав Джуда.

Журналіст прогнозує доволі суворий економічний занепад, який пропорційним чином відгукнеться на репресіях. Джуда зауважив, що західним аналітикам і дипломатам варто створити два графіки – один із прогнозами рецесії, інший – із репресіями, про які сьогодні ходять чутки. Це допоможе передбачити наступні кроки Кремля.

«Якщо ми дивимося на спад у 2-3 відсотки, то (Росія) може попрощатися з Facebook. Якщо спад буде більш серйозний, можна очікувати того, що всі інтернет-сервери будуть обслуговуватися «Ростелекомом», – сказав Джуда. – Санкції значно вплинуть на економічний спад, що, у свою чергу, вплине на посилення репресії, тому що влада буде очікувати заворушень серед населення».

Хоча для росіян такий прогноз не передвіщає нічого приємного, за словами журналіста, російська опозиція, у свою чергу, стає все більш оптимістичною.

«Оточення Олексія Навального дуже радіє майбутньому масовому безробіттю і державному контролеві капіталу. Вони думають, що прийшов їхній час», – сказав Бен Джуда.

Бен Джуда, британський журналіст, є автором нещодавнього інтерв’ю в американському виданні Politico з колишнім міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, у якому він начебто розповів про те, що президент Росії Володимир Путін у 2008 році пропонував тодішньому прем’єрові Польщі Дональдові Туску поділити між собою Україну. Сікорський пізніше заявив, що його слова були «надінтерпретовані». Джуда наполягає на вірності інтерв’ю. Журналіст відмовився коментувати свою розмову з Сікорським для Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG