Доступність посилання

ТОП новини

Нафта проти Путіна


У понеділок під час торгів на американських фінансових ринках вартість бареля техаської нафти WTI опускалася нижче від 80 доларів – найнижчого за 28 місяців рівня. Приводом для чергового здешевлення нафти стала заява провідного американського інвестиційного банку Goldman Sachs, що різко понизив свої прогнози рівня цін на це паливо в майбутньому році. Скепсис аналітиків респектабельного банку змусив коментаторів перейнятися питанням про те, чи не перетвориться падіння цін на нафту в нову стійку тенденцію.

За останніми підрахунками фахівців Goldman Sachs, через різкий підйом виробництва нафти і дуже помірне зростання попиту барель техаської нафти коштуватиме в майбутньому році в середньому 75 доларів, барель нафти марки Brent – 85. І це не межа: ціни можуть впасти до 70 доларів за барель техаської нафти і до 80 за Brent у момент, коли обсяги виробництва палива досягнуть піку, передбачають аналітики Goldman Sachs. Вони вважають, що ціна нафти в майбутньому році буде на 15 доларів нижчою, ніж вони прогнозували ще кілька місяців тому. Як доказ вони наводять викладки, які свідчать, що зростання видобутку нафти в найближчі два роки в кілька разів перевищить зростання попиту, і це відбудеться не тільки за рахунок так званої сланцевої революції у Сполучених Штатах, але і завдяки значному зростанню виробництва у Бразилії, Мексиці та Іраку. Американські аналітики вважають, що країни-члени ОПЕК не почнуть гру на підвищення паливних цін, поки через здешевлення нафти не спаде сланцевий бум у США, для підтримки якого необхідні порівняно високі ціни енергоресурсів.

Goldman Sachs зайшов помітно далі інших американських банків у своїх прогнозах рівня падіння ціни на нафту. Однак, за словами американських експертів, цінові скачки останніх місяців доводять ефективність ринкових механізмів регулювання цін: якщо продукт стає занадто прибутковим, то рано чи пізно він виявиться в надлишку.

«Коли ціна нафти досягла певного рівня і протрималася там порівняно тривалий час, це створило стимули, з одного боку, для інвестицій у видобуток нафти, з іншого – у створення альтернативних джерел енергії та енергозберігаючих технологій, – каже Едвард Хаджінгс, віце-президент дослідницького товариства «Атлас». – У результаті в останні роки в Сполучених Штатах кардинально зросло виробництво нафти і газу, високі ціни енергоресурсів стали поштовхом до «сланцевої революції», і при цьому, за даними на 2012 рік, у США відбувалося падіння споживання нафти, що почалося під час рецесії і фінансової кризи. І це, на мій погляд, відображає тенденції, які формуватимуть нафтові ціни в майбутньому. Немає жодних підстав розраховувати на те, що нафта буде дорожчати на користь обмеженого числа виробників. Звичайно, не можна виключити тимчасові цінові скачки в силу різних цьогохвилинних геополітичних обставин, але я не думаю, що в тривалій перспективі зростання цін на нафту значно перевищить рівень інфляції, оскільки в результаті рекордного росту цін останнього десятиліття були створені альтернативні джерела виробництва нафти і почало активно розвиватися виробництво енергії з відновлюваних джерел»

Річард Ебелінг
Річард Ебелінг

На думку Річарда Ебелінга, професора економіки коледжу «Цитадель» у Південній Кароліні, передбачити, якими будуть ціни на нафту через рік чи півроку, практично неможливо, але аргументи на користь спадаючої тенденції виглядають дуже переконливими.

– Усі фактори, що визначають цінові тенденції, в першу чергу попит і пропозиція, вказують на здешевлення нафти в найближчі місяці. У тому, що стосується рівня подальшого падіння і його тривалості, то, при всій повазі до аналітиків Goldman Sachs, ні у кого немає точних інструментів для того, щоб дати точний висновок про те, скільки коштуватиме нафта через кілька місяців. Але я не буду здивований, якщо за відсутності серйозної кризи на Близькому Сході, яка позначиться на транспортуванні нафти з регіону або, наприклад, погроз Росії припинити поставку енергоресурсів до Західної Європи нинішня тенденція здешевлення нафти затягнеться, як пророкує Goldman Sachs, до 2016 року.

– На Ваш погляд, чи може Кремль піти на такі погрози, сподіваючись на подорожчання нафти?

– Представники російського уряду вже неодноразово говорили про те, що нинішній рівень цін може змусити їх не тільки відмовитися від збільшення витрат, але і скоротити їх з метою збалансування бюджету. Я не виключаю, що у певних сил в російському керівництві може бути спокуса пуститися в таку гру і спробувати скоротити обсяги нафти на ринках. Але їм варто поставити собі питання, чи не стане результатом цього ще більш серйозне падіння державних доходів? Я не впевнений у тому, що вони можуть дозволити собі вести такі ігри.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG