Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО – Росії: «припиніть дестабілізацію України»


Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ сидить всередині літака АВАКС під час візиту до авіабази, Ласк, Польща, 6 жовтня 2014 року
Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ сидить всередині літака АВАКС під час візиту до авіабази, Ласк, Польща, 6 жовтня 2014 року

Брюссель – Союз НАТО має зміцнюватися і бути готовим застосовувати свої війська, якщо виникне потреба, заявив у своєму першому політичному зверненні новий генсекретар альянсу Єнс Столтенберґ. Північноатлантичний союз здійснює нині найбільше з часів Холодної війни нарощування своєї колективної оборони. В той же час керівник НАТО каже, що його організація не шукає конфронтації з Росією, однак і поступатися засадничими принципами теж не має наміру.

Для генсекретаря НАТО норвежця Єнса Столтенберґа, який з юного віку пам’ятає протистояння Холодної війни, найважливішим наразі є зберегти той рівень безпеки, який організація НАТО завжди гарантувала всім її членам. Тому на загрозу, яка сьогодні нависла з боку сусідки Росії, альянс відреагував надзвичайним рівнем активності: впродовж попередніх місяців кількість вильотів винищувачів НАТО у небі східних союзників зросла вп’ятеро. Значно збільшилася чисельність флоту у Балтійському та Чорному морях, а на сході Європи продовжується присутність натовських військ на ротаційній основі, заявив керівник альянсу.

Столтенберґ наводить приклад: лише цього року сили НАТО провели в Європі понад дві сотні міжнародних і національних навчань, що починалися з інтервалом що два дні.

Водночас, сказав він, Україна, яка наразі зберігає позаблоковий статус, сама має вирішувати: йти їй у НАТО чи ні.

Політика відкритих дверей, яку проводить ця організація, та рішення Бухарестського саміту щодо можливого членства українців у альянсі дають всі шанси одного дня, коли держава відповідатиме всім вимогам, приєднатися до цього військово-політичного блоку, заявив Столтенберґ.

«Політика відкритих дверей – це великий успіх, що збільшив територію Європи, яка зараз живе у свободі та демократії, – каже голова НАТО. – Нині ми захищаємо майже 1 мільярд населення в Європі та Північній Америці. Але кожна країна для себе вирішує, чи хоче вона попросити членства, чи ні. Україна вирішила не просити, тому зараз це не на порядку денному».

Закликаємо Росію відкликати свої війська з України – Столтенберґ

Єнс Столтенберґ наголосив, що очолювана ним організація відстоює незалежність та цілісність української території. Він пообіцяв Україні підтримку і привітав недільні парламентські вибори.

Закликаємо Росію припинити дестабілізаційні дії в Україні та відкликати свої війська
Єнс Столтенберґ

Водночас він зазначив: «Союз НАТО не шукає конфронтації з Росією і ніхто не хоче нової Холодної війни… Але ми не можемо і не будемо йти на компроміс із принципами і цінностями, на яких засновані і наші держави-союзниці і безпека Європи й Північної Америки».

«Ми закликаємо Росію припинити дестабілізаційні дії в Україні та відкликати свої війська», – додає він, звертаючись до Москви.

Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

Водночас у вівторок у командуванні НАТО констатували зменшення кількості російських військ на території України. Однак їх залишається достатньо, щоб підтримувати терористів, вважає генерал Філіп Брідлав, командувач Збройних сил НАТО в Європі.

Російські сили залишаються на території Східної України
Філіп Брідлав

«Ми відзначаємо доволі позитивні процеси виведення російських збройних сил з України. Але російські сили залишаються на території Східної України у такому складі, що забезпечує спроможність надавати підтримку сепаратистам», – заявив американський генерал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG