Доступність посилання

ТОП новини

Російські дисиденти критикують президента Чехії за ставлення до України


Мілош Земан (праворуч) на відзначенні 70-ї річниці відкриття «другого фронту» у Другій світовій війні, Франція, 6 червня 2014 року
Мілош Земан (праворуч) на відзначенні 70-ї річниці відкриття «другого фронту» у Другій світовій війні, Франція, 6 червня 2014 року

Двоє шанованих у Чехії російських дисидентів – Віктор Файнберг і Павло Литвинов виступили з критикою президента Чехії Мілоша Земана через його ставлення до України.

«Недавні виступи Мілоша Земана, що стосуються погано замаскованої агресії Володимира Путіна проти України, несумісні з гаслом «За нашу і вашу свободу», з яким Наталія Горбаневська вийшла на Красну площу 25 серпня 1968 року», – заявив Віктор Файнберг.

Російські дисиденти виступили із заявою у зв’язку з нагородженням посмертно Наталії Горбаневської чеською медаллю «За заслуги», що відбулося 28 жовтня в празькому Граді.

Як повідомляє чеське інтернет-видання Echo24, Віктор Файнберг і Павло Литвинов на знак незгоди з виступами чеського президента щодо України «не прийняли запрошення Мілоша Земана взяти участь в урочистому вечорі у Празі».

В інтерв’ю Echo24 Віктор Файнберг зазначив, що погляди Мілоша Земана, зокрема те, як він нещодавно на Родосі «відкрито підтримав політику Путіна, твердив, що санкції проти Росії ні до чого не ведуть», не відповідають позиції російських дисидентів із групи «восьми статечних». «Я боюсь, що Мілош Земан сплутав російську мову Горбаневської з російською Путіна», – наголосів Віктор Файнберг.

«Восьмеро статечних» – це група радянських російських дисидентів, які 25 серпня 1968 року вийшли на Красну площу в Москві на знак протесту проти окупації Чехословаччини військами Варшавського договору. До цієї групи належать Наталія Горбаневська, Віктор Файнберг, Павло Литвинов, Костянтин Бабіцький, Вадим Делоне, Лариса Богораз, Володимир Дремлюга і Тетяна Баєва.

XS
SM
MD
LG