Доступність посилання

ТОП новини

Без газового договору з Росією Україна зможе пережити цю зиму, але виникнуть проблеми з наступною


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Перемога на парламентських виборах демократичних сил, зокрема і пропрезидентської партії, допоможе Україні одержати підтримку від західних держав у подоланні енергетичної залежності та проходження опалювального сезону, припускають деякі політологи та енергетичні експерти. Водночас, частина фахівців наголошує, що один лише Євросоюз не зможе в найближчі кілька років мінімізувати енергетичні ризики України. Тому про певні обсяги газу з Росією домовлятися таки доведеться: якщо не цієї зими, то наступної.

Перемога на парламентських виборах демократичних сил, про яку свідчать попередні дані ЦВК, робить українську владу більш договороздатною в очах західних політиків, зокрема, і в газовому питанні. Таку думку висловив Радіо Свобода політолог Олександр Палій. Між тим, після появи попередніх результатів голосування очільник російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Росії «буде з ким розмовляти у Верховній Раді та в уряді, оскільки провідною силою там стане «Блок Петра Порошенка».

Натомість Олександр Палій запевняє, що у перемовинах з Росією, зокрема щодо газу, утвердження на виборах нової української влади не допоможе, бо російська сторона не готова до поступок.

Росія тиснутиме, і на неї діятимуть тільки конкретні, «фізичні» стримувальні фактори: санкції, підтримка НАТО, консолідація українського народу і власне українська армія. Західний світ допоможе, якщо українська сторона нарешті продемонструє реальні реформи
Олександр Палій

«Росія націлена на максимальне завдання шкоди. Вона намагатиметься лобіювати лояльних до себе людей в новому уряді, хоч це й буде малореально. Росія тиснутиме, і на неї діятимуть тільки конкретні, «фізичні» стримувальні фактори: санкції, підтримка НАТО, консолідація українського народу і власне українська армія. Західний світ допоможе, якщо українська сторона нарешті продемонструє реальні реформи. Є всі можливості отримувати більші обсяги газу з ЄС, достатні для всіх українських потреб (ідеться про так званий великий реверс зі Словаччини – ред.), до того ж на європейському ринку є надлишки газу, які Україна може купити», – наголошує експерт, посилаючись на інформацію європейських газових операторів.

Він очікує, що з весни буде технічна можливість подвоїти обсяги реверсу газу зі Словаччини (які зараз складають близько 26 мільйонів кубометрів на добу, тобто до десяти мільярдів кубів на рік). Олександр Палій додає, що наразі допомогти коштами, яких Україні бракує для закупівлі резервів газу на зиму, готові окремі країни Євросоюзу, зокрема, Німеччина.

Будь-який майбутній уряд домовлятиметься про газ і з ЄС, із Росією – Марунич

Дещо іншої позиції дотримується співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Він припускає, що з завершенням виборів шанси України домовитися з Росією зростають.

Жорстка риторика в газових перемовинах з Росією мала б дещо пом’якшитися, і хто би не був прем’єром, він продовжить лінію на домовленості щодо газу як з Газпромом, так і з ЄС
Дмитро Марунич

«Були прогнози, що новим прем’єром буде Володимир Гройсман, але нині схиляються до того, що ним буде Яценюк. Точно спрогнозувати важко. Але ми бачимо, що жорстка риторика в газових перемовинах з Росією мала б дещо пом’якшитися, і хто би не був прем’єром, він продовжить лінію на домовленості щодо газу як з Газпромом, так і з ЄС. Якщо Україна мерзнутиме, навряд чи український уряд з політичних чи інших міркувань відмовиться від російського газу, якщо його буде можливо отримати», – каже Дмитро Марунич.

Політологи за результатами виборів припускають, що Арсеній Яценюк залишиться прем’єром і за нового парламенту. Відтак газове протистояння можуть законсервувати в нинішньому вигляді, припускає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. За словами аналітика, жорстка позиція чинного прем’єра щодо умов газопостачання не стимулюватиме появу нової газової угоди між Києвом та Москвою.

Водночас Юрій Корольчук бачить підстави для певного оптимізму, якщо президент і уряд після виборів виявлять більшу готовність погоджуватися щодо вищої ціни на газ, не «здаючи» територій та національних інтересів загалом.

Без газової угоди з Російською Федерацією Україна зможе пережити цю зиму, але виникнуть великі проблеми наступної, оскільки повністю диверсифікувати поставки та запровадити енергоощадні технології за рік нереально, вказує Корольчук. Нині Україна отримує близько половини від мінімально необхідного імпорту блакитного палива реверсом з Євросоюзу, свідчать підрахунки Інституту енергетичних стратегій та Центру Разумкова. За його словами, Євросоюз теоретично може збільшити підтримку України в галузі енергетики, але реально Україна відчуває не лише дефіцит імпортного газу, а й брак коштів для оплати за нього, якщо вдасться збільшити реверс.

Так, днями міністр Україні фінансів України Олександр Шлапак зауважив журналістам, що Україні треба закупити на зиму на крайній випадок ще 7 мільярдів кубометрів блакитного палива, але держава не має всієї суми для цього, бракує приблизно двох мільярдів доларів.

Я впевнений, що нам не потрібно докуповувати газ, ми повинні жити з тим газом, який у нас є. Ми відкрили всі двері для поставок газу для промисловості, а для населення досить того газу, який ми видобуваємо самі
Олександр Шлапак

«Я впевнений, що нам не потрібно докуповувати газ, ми повинні жити з тим газом, який у нас є. Ми відкрили всі двері для поставок газу для промисловості, а для населення досить того газу, який ми видобуваємо самі. Але всі хочуть підстрахуватися. І в тому числі наш «Нафтогаз», – наолосив Шлапак.

Він вважає, що зима мине спокійно, якщо уряд матиме бодай один додатковий мільярд доларів на екстрені закупки газу, і додає, що переговори про додаткову позику на цю суму тривають. Раніше про можливість виділити Україні один мільярд заявляли президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Однак деталі такого кредиту наразі не обговорювалися.

Водночас, вже кілька місяців з українським урядом співпрацює експертна група США з питань енергетики, яка допомагає реформувати цей сектор та знизити енергетичну залежність України, починаючи з цьогорічного опалювального сезону.

Частина експертів наголошує, що з перемогою демократичних сил на парламентських виборах в України зростає рейтинг кредитної довіри, що дасть змогу в нинішніх складних умовах зменшити ризик дефолту. Інші фахівці, зокрема в інституті енергетичних стратегій, які вважають, що ЄС не готовий уповні фінансувати енергетичні труднощі України, бо має певний дефіцит власного бюджету. В цьому контексті згадують про те, що такі країни, як Великобританія, наразі відмовляються спрямовувати у спільний європейський кошторис додаткові мільярди євро. Екологи, та експерти в галузі енергетики вбачають найкращий вихід з «газової пастки» в економії енергоносіїв. Однак вона дасть змогу повністю відмовитися від великого імпорту газу не раніше, ніж за кілька років.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG