Доступність посилання

ТОП новини

Іракські курди йдуть допомагати сирійським боротися з ісламістами


Колона курдських бійців зі зброєю поблизу Ербіля на півночі Іраку рухається до сирійського прикордонного міста Кобане, 28 жовтня 2014 року
Колона курдських бійців зі зброєю поблизу Ербіля на півночі Іраку рухається до сирійського прикордонного міста Кобане, 28 жовтня 2014 року

Сирійські й іракські курди остаточно домовилися про взаємодію в захисті обложеного ісламістами міста Кобане на півночі Сирії. В це переважно курдське за населенням місто на самому турецькому кордоні вже вирушили бійці курдських формувань із Іраку – через територію Туреччини, яка погодилася пропустити їх.

Близько 150 бійців «пешмерґи» – офіційних збройних формувань автономного Іракського Курдистану – вже прибули до Туреччини і прямують до прикордонного Кобане. Вони приєднаються до місцевих курдських захисників міста, які обороняють його від наступу ісламістів із угруповання «Ісламська держава».

За повідомленнями курдських представників, бійці вилетіли в середу літаком із міста Ербіля в Іраку до однієї з турецьких військових баз, звідки рушили до Кобане наземним транспортом. Інша частина з озброєннями їде з Іраку автоколоною. У Туреччині вони з’єднаються, перш ніж перетнути кордон.

Відправлення готували без зайвого розголосу. Лише у вівторок чільний представник Міністерства у справах «пешмерґи» Іракського Курдистану Джабар Явар заявляв Радіо Вільний Ірак (іракській службі Радіо Свобода): «Міністерство у справах «пешмерґи» не визначало дати направлення своїх сил до Кобане. Більше того, воно не називає й кількості військ і даних про їхні озброєння. І ми не збираємося оголошувати у ЗМІ ніякої інформації про це з міркувань безпеки цих сил».

Раніше цей посадовець казав, що бійці «пешмерґи» вирушать до Сирії зі своєю «напівважкою» зброєю.

Домовленості про це досягли в середині минулого тижня, коли парламент курдської автономії в Іраку схвалив направлення своїх військовиків до Кобане, а Туреччина погодилася пропустити близько 200 цих бійців через свою територію. Іншого шляху до Кобане зараз немає – з усіх боків, крім турецького кордону, воно вже понад місяць перебуває у щільній облозі радикального угруповання «Ісламська держава».

Курди в Іраку, як і в Сирії, мають власні порахунки з «Ісламською державою». Це угруповання діє в обох цих країнах, і чималою мірою саме на землях, де живуть курди.

У світі підтримують захисників Кобане та побоюються курдських радикалів

Направлення до Кобане курдських бійців із Іраку, у принципі узгоджене минулого тижня, досі відкладалося. Причиною зволікань називають, зокрема, розбіжності між різними курдськими течіями в самій Сирії.

Із цих сил провідна в Кобане, так звана партія «Демократичний союз», пов’язана зі збройним повстанським угрупованням турецьких курдів «Робітнича партія Курдистану». Це турецьке радикальне угруповання сама Туреччина, а також ЄС і США, визнають терористичним. Саме цей зв’язок сирійських курдів у Кобане з курдськими бойовиками в Туреччині став однією з головних причин того, що багато західних країн відмовилися надавати захисникам міста підтримку зброєю.

Про небезпеку від екстремістів говорив і прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу. В інтерв’ю британській телерадіокомпанії BBC він, зокрема, виклав своє бачення ролі Сполучених Штатів Америки у врегулюванні в Кобане: на думку Давутоглу, США мають посилити помірковану сирійську збройну опозицію. «Вони мають забезпечити й навчити «Вільну сирійську армію», щоб, коли «Ісламська держава» відступить, туди не прийшов сирійський режим чи терористи з «Робітничої партії Курдистану», щоб, коли «Ісламську державу» знищать, не продовжилися жорстокі різанини», – заявив турецький прем’єр.

США очолили попередніми тижнями міжнародну коаліцію, яка завдавала повітряних ударів по ісламістах під Кобане і в захоплених ними частинах міста. Останніми днями завдяки цим ударам і стійкості близько двох тисяч захисників міста нападники були змушені трохи відійти.

Це місто на півночі Сирії, на самому кордоні з Туреччиною, відоме у світі за його курдською назвою Кобане чи Кобані, має офіційну арабську назву Айн-аль-Араб. До початку останнього наступу ісламістів у вересні його населення становило понад 50 тисяч осіб, переважно курдів за національністю. Через наступ багато мешканців міста, а також навколишніх курдських сіл мусили втекти до Туреччини.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG