Доступність посилання

ТОП новини

У Росії порушили справу через «замах на життя росіянина» під час подій в Одесі 2 травня


У Слідчому комітеті Росії кажуть, що порушили кримінальну справу за «фактом замаху на вбивство громадянина Росії під час подій в Одесі 2 травня».

За повідомленням відомства, справу порушили стосовно «осіб з числа радикально налаштованих націоналістичних збройних формувань «Правий сектор», «Самооборона Майдану», фанатів українських футбольних клубів і посадових осіб МВС і Служби безпеки України» за ознаками злочинів, передбачених статтею «замах на вбивство, катування».

Як заявили в Слідчому комітеті, 2 травня 2014 року громадянин Росії, який перебував у цей час в центрі Одеси, «побоюючись за своє життя, вирішив сховатися в безпечному місці, попрямувавши в Будинок профспілок на площі Куликове Поле». Крім нього, в будівлі, за даними російського відомства, зібралися й інші цивільні особи, щоб перечекати масові заворушення.

«Увечері учасники «Правого сектора», «Самооборони Майдану», фанати українських футбольних клубів й інші особи, почали закидати будівлю Будинку профспілок камінням і пляшками із запальною сумішшю, вигукуючи при цьому антиросійські та націоналістичні гасла», – йдеться в повідомленні.

«У результаті пожежі від отруєння продуктами горіння, опіків, травм, отриманих при падінні з висоти, і вогнепальних поранень загинуло більше 35 цивільних осіб. Росіянин, отримавши отруєння продуктами горіння, зміг евакуюватися з будівлі, проте був затриманий співробітниками одеської міліції і доставлений в один з міських відділів МВС», – додали в російському відомстві.

Також наголошується, що правоохоронці кілька днів проводили з ним слідчі дії, «погрожуючи фізичною розправою, демонстративно відмовляючи в медичній допомозі» і «чинячи фізичний і психологічний вплив у зв’язку з тим, що він росіянин».

«Всі процесуальні документи складалися виключно українською мовою, якою громадянин Росії не володіє. Перекладач йому наданий не був. Незважаючи на настійливі прохання затриманого про зустріч з представниками російського консульства, вони були допущені до нього лише 31 липня, тобто, через майже 3 місяці з моменту затримання. Тільки тоді він зміг передати заяву до правоохоронних органів Росії, не сподіваючись на об’єктивне розслідування з боку СБУ і МВС України», – йдеться в повідомленні.

2 травня в Одесі внаслідок сутичок між проукраїнськими і проросійськими активістами загинули 46 людей. Більшість із них задихнулися під час пожежі в одеському Будинку профспілок.

Як повідомив цього місяця міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, матеріали справ щодо сутичок в Одесі 2 травня передані в суд.

XS
SM
MD
LG