Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк допустив, що може залишитися прем’єром


Яценюк: квот та «кулуарщини» більше не буде, лише прозорість
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує, щоб новий Кабінет міністрів формувався за принципом Європейської комісії. За його словами, це передбачає демократичний підхід щодо усіх партій-членів коаліції і рівність доступу до міністерського складу.

«Ми не поділяємо квотний принцип, і тому декларую принцип політичної відповідальності кожної політичної сили, яка делегує своїх представників до складу Кабінету міністрів України. Звертаюсь до усіх політичних партії, які щойно перелічив із тим, щоби до понеділка офіційно представити кандидатури на посади членів Кабінету міністрів України з окресленням сфери відповідальності, яку така кандидатура може взяти», – заявив Яценюк.

Він також додав, що у разі, якщо коаліція формуватиметься за поданням проекту «Народного фронту», то він, швидше за все, залишиться у кріслі прем’єр-міністра. Втім, додає Яценюк, слід відстоювати принцип «хто сильніший», тож якщо Верховна Рада матиме інший погляд на формування коаліції і посаду прем’єра – він піде.

Прем’єр також додав, що «більше ніякої «кулуарщини» і призначень міністрів за закритими дверима більше не буде». Саме тому кожен кандидат від відповідної політичної партії проходитиме процедуру публічних коаліційних слухань, які транслюватимуться в прямому ефірі так само, як транслювалось призначення єврокомісарів в Європейській комісії, додав Яценюк.

«Кожен кандидат на 10 хвилин подає свою презентацію бачення реформ і змін в тій галузі, за яку він, вірогідно, буде відповідати. Далі 2 години на запитання-відповіді. Питання – півтори хвилини, відповідь – дві хвилини. Всіх претендентів», – сказав очільник уряду.

Яценюк наголосив, що визначення складу уряду – це не «акціонерна угода про поділ країни». Він акцентував, що «Блок Петра Порошенка» й особисто президент є головним стратегічним партнером «Народного фронту». Принцип відмови від квот при формуванні уряду задекларований також в проекті коаліційної угоди, напрацьованої партією «Блок Петра Порошенка».

За попередніми підрахунками результатів виборів 26 жовтня, лідирує «Народний фронт», відразу за ним із невеликим відривом – «Блок Петра Порошенка». Також проходять до парламенту, долаючи 5-відсотковий бар’єр, «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка і «Батьківщина».

XS
SM
MD
LG