Доступність посилання

ТОП новини

Росія: парламент дозволив «Газпрому» оплачувати транзит газу за рахунок боргу «Нафтогазу»


Верхня палата парламенту Росії Рада федерацій схвалила закон, який компанії «Газпром» надає можливість оплачувати транзит газу через територію України за рахунок боргу «Нафтогазу», тобто через взаємозалік.

Поправки до закону «Про валютне регулювання та валютний контроль» дозволяють взаємозалік за зобов’язаннями, що випливають із договорів купівлі-продажу газу між резидентами (експортерами газу) і нерезидентами, та договорів про транзит газу через іноземні держави.

Під цю норму потрапить договір про транзит російського газу через Україну, повідомляють російські ЗМІ.

Для набуття чинності цей документ має підписати президент Росії.

Раніше компанія «Нафтогаз України» ініціювала арбітражне провадження в Стокгольмському арбітражному суді щодо внесення змін до контракту між «Нафтогазом» та російською компанією «Газпром» на транзит природного газу територією України. Одна з вимог – призначення компенсації за недопоставку обсягів газу для транзиту української газотранспортної системи.

За даними «Нафтогазу» мінімальний обсяг газу, що «Газпром» має транзитувати територією України щорічно, складає 110 мільярдів кубічних метрів газу. Натомість річний обсяг транзиту в 2009–2013 роках склав в середньому 94 мільярди кубічних метрів газу.

Нині відбуваються газові переговори у тристоронньому форматі Україна-Росія-ЄС,черговий раунд має відбутися сьогодні, 29 жовтня, в Брюсселі.

XS
SM
MD
LG