Доступність посилання

ТОП новини

Росія воює не з Україною, а з Європою (світова преса)


Світові видання обговорюють дії і, зокрема, помилки Заходу у політичних рішеннях щодо кризи в Україні. Дехто з оглядачів вважає, що Європа забула про ворога в обличчі пострадянських диктаторів, дехто пише, що Захід взагалі не розуміє Кремль. Інші автори продовжують пропонувати плани дій для Європи, щоб усі залучені сторони запобігли великій війні.

Андрій Санніков, білоруський активіст і політик, запитує у своїй статті для британської газети Guardian, чому Європа повертається спиною до України. На його думку, Європейський союз усе відвертіше почав демонструвати своє небажання допомогти Києву вижити.

Санніков пише: мало того, що в Європі є лідери держав, аналітичні центри, газети, інтелігенція, яка підтримує дії Росії в Україні, ба більше – ЄС ще й з радістю приймає російські гроші, не запитуючи, яким чином вони були зароблені.

На його, думку, Європа забуває, що військові дії Росії в Україні є війною не з Києвом, а з самою Європою. Якщо Путіна на Донбасі не переможуть, він продовжить свій шлях експансіонізму і ревізіонізму. Наступними територіями на шляху Москви будуть Придністров’я, Північна Осетія і Абхазія, балтійські країни і території довкола калінінградської області.

Однією з найбільших помилок, яких допустився ЄС, на думку Саннікова, є повернення до політики, скерованої на умиротворення навколо-російських диктаторів. Зокрема, білоруський президент Олександр Лукашенко, який ще вчора був європейським вигнанцем, вже сьогодні є не просто меншим злом у порівнянні з Путіним, а ще й легітимним миротворцем. На пострадянському просторі таких «диктаторів» є більше, пише Санніков.

Будь-яка взаємодія з одним диктатором у надії боротися з іншими призведе до більшої нестабільності, серйозніших репресій і більшої кількості війн у Європі, попереджає автор.

Гія Нодіа, один із авторів для міжнародної некомерційної медіа-організації Project Syndicate, пише, що Захід має невірні уявлення про Росію. На його думку, спроби західних політиків переконати Володимира Путіна, що східне розширення Європейського союзу піде на користь Росії, адже це створить зону миру і процвітання біля її кордонів, є наївними, навіть образливими, адже саме поширення західних цінностей та інституцій є тим, чого Путін боїться чи не найбільше.

Нодіа пояснює, що програш Росії у Холодній війні і втрата імперії, всього за пару років змінили наддержаву на другорядного регіонального актора. Причиною геополітичного колапсу, серед іншого, була віра росіян, що західна демократія і вільний ринок працюють краще. Дехто міг навіть сказати, що Захід є морально досконалішим, – ідея, яку країна Пушкіна і Достоєвського просто не могла проковтнути.

Автор пояснює, що намагання зробити з Росії партнера є абсолютно раціональним для Заходу, але ж Росія вважає ЄС і США ворогами. Захід не може запропонувати Кремлю жодних мислимих умов партнерства, які б Путін прийняв – або Захід має відмовитися від своїх цінностей, або Росія має змінитися, підсумовує автор.

Айан Генсен, автор статті у російській англомовній газеті Moscow Times стверджує, що Україна має стати дійсно суверенною буферною зоною між Росією і Заходом, тобто Київ має відмовитися як від відкритої проросійської, так і прозахідної позиції. Це, пише Генсен, допоможе зменшити ризик ескалації існуючого конфлікту у велику війну.

Для досягнення цієї мети Захід має і надалі підтримувати розвиток України, адже без дієвої влади й економічно життєздатного майбутнього українці не заспокояться, стверджує автор.

Генсен пропонує Заходу, окрім інших, наступні дії: фінансово підтримувати громадські організації і україно-, російсько- і англомовні медіа, протиставлені пропаганді Кремля, а головне, Захід має нести найтяжчий тягар економічної підтримки України, щоб запобігти ситуації, в якій Київ буде енергетичним заручником Москви. Автор також наполягає, що Європа має ввести безвізовий режим для України, а от розмов щодо членства у НАТО варто уникати – достатньо проводити спільні тренування з українською армією.

Генсен упевнений, що такі дії Заходу допоможуть уникнути війни, хоча Росія і надалі буде створювати проблеми для України більш вишуканими методами.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG