Доступність посилання

ТОП новини

Утримання аеропорту в Донецьку: героїзм, впертість чи розрахунок?


Українські військовослужбовці під час оборони Донецького аеропорту, 19 жовтня 2014 року. Фото Сергія Лойка
Українські військовослужбовці під час оборони Донецького аеропорту, 19 жовтня 2014 року. Фото Сергія Лойка

Київ – Про те, що півтора місяця тому була досягнута домовленість про обмін Міжнародного аеропорту Донецька на інші території, захоплені проросійськими бойовиками, але вона не виконується, бо українська сторона не хоче поступатися цим об’єктом, заявив екс-голова Донецької ОДА Сергій Тарута. Водночас, у РНБО заявляють, що можливість обміну аеропорту чи будь-яких інших територій не розглядається. У Луганській ОДА уточнюють, що не розглядається така можливість і щодо міста Щастя, де панівні висоти контролюють сьогодні сепаратисти. А українські бійці, які обороняють підступи до аеропорту та сам об’єкт, як вдалося з’ясувати Радіо Свобода, ставляться до ідеї його обміну, як і раніше, негативно.

Колишній голова Донецької ОДА Сергій Тарута каже, що не розуміє, чому українська влада продовжує утримувати Донецький аеропорт. Про це він заявив в інтерв’ю «Комерсанту».

Сергій Тарута
Сергій Тарута

«Я так розумію, віддавати не хочуть, і тому наступають кожен день на аеропорт. Тільки навіщо він потрібний, якщо там знищена вся інфраструктура і він не придатний для жодних польотів», – сказав Тарута.

При цьому, за його словами, раніше була досягнута домовленість про обмін аеропорту на інші захоплені бойовиками території. Це були переговори ще півторамісячної давності. Спочатку на них розглядався варіант, що Новоазовськ повернуть Україні, а натомість отримають частину територій на півночі Донецької області. Потім ішлося про те, щоб українська сторона поступилися аеропортом.

«Я не розумію, чому відмовляються нагорі, але такі переговори є, вони були, про це домовилися, але чомусь не хочуть поступатися з цього боку. Причому була домовленість, що спочатку нам поступаються, а потім ми віддаємо аеропорт», – сказав Тарута.

Цей аеропорт – символ мужності і героїзму наших солдатів. Він нам потрібен, цей аеропорт, і ми будемо його захищати
Степан Полторак

Втім, міністр оборони Степан Полторак невдовзі після свого призначення виключив, що міжнародний аеропорт імені Прокоф’єва в Донецьку передадуть бойовикам.

«Цей аеропорт – символ мужності і героїзму наших солдатів. Він нам потрібен, цей аеропорт, і ми будемо його захищати», – заявив він.

Міністр наголосив, що Збройні сили досягли такого рівня, що можуть тривалий час ефективно утримувати цей об’єкт під своїм контролем.


Можливість обміну Донецького аеропорту не розглядається – РНБО

Втім, речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко у коментарі Радіо Свобода заявив, що будь-які територіальні обміни наразі не розглядаються, як не розглядалися вони й півтора місяця тому.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Можливість обміну Донецького аеропорту на будь-які населені пункти чи інших населених пунктів не розглядається, оскільки за домовленостями, підписаними у Мінську 5 вересня, та Меморандумом від 19 вересня це не передбачено. Лінія розмежування на момент підписання залишається на тому самому місці, і жодні території не відходять ні «ДНР», ні українській владі», ­­– наголосив речник РНБО.

Андрій Лисенко пояснив, що лінія розмежування сторін на момент підписання меморандуму є відліком 15 кілометрів на кожній стороні, тієї відстані, на яку сторони конфлікту повинні відвести важку техніку. Якщо українські війська контролюють аеропорт, то, порахувавши 15 кілометрів, бойовики повинні відвести свою техніку аж за площу Леніна в Донецьку. Таким чином, майже третина Донецька виявляється в цій буферній зоні.

У Луганський області питання обміну територій не розглядається – речник ОДА

Окрім Донецького аеропорту, є ще кілька стратегічних об’єктів, які незаконні збройні формування постійно обстрілюють і намагаються відвоювати в українських військових: це залізничний пункт Дебальцеве й місто Щастя під Луганськом, де розташована Луганська ТЕС. Панівні висоти над Щастям контролюють сьогодні саме проросійські бойовики.

Так, перший командир 2-ї роти добровольчого батальйону «Айдар» Євген Дикий припускає, що з Щастя українським військам, можливо, доведеться відступати.

«Щастя, можливо, доведеться здавати, бо воно дуже незручне для оборони. Воно знаходиться на низькому березі й повністю прострілюється з висоток із протилежного боку. Поняття «панівні висоти» не абстрактне. Той, хто знаходиться вище, прострілює того, хто під ним. Зараз всі висотки по лівому берегу Сіверського Донця в руках сепаратистів. Єдине, що рятує: там існує один тільки міст і він наш, ворогу просто складно переправитися», – сказав він.

Радіо Свобода поцікавилося у речника Луганської ОДА Ярослава Галаса, чи в Луганській області розглядаються якісь варіанти обміну територіями, насамперед стосовно Щастя.

«Тут у Луганській області таке питання ніким не порушувалося й не обговорювалося, тим паче з тією стороною – з «ЛНР». Це стовідсотково», – сказав речник Луганської ОДА.

Машовець: питання обміну територіями – це політика

Костянтин Машовець
Костянтин Машовець

Координатор групи «Інформаційний спротив», військовий експерт Костянтин Машовець у коментарі Радіо Свобода визнав, що питання обміну аеропорту на інші території є суто політичним. З військової точки зору, на його думку, цей об’єкт є сенс утримувати доти, доки це не коштуватиме українській стороні великих людських втрат.

«Це політика. Я не можу вам це сказати. Треба співвіднести доцільність утримання цієї позиції та отримання контролю над іншими територіями, тобто співвіднести політичну доцільність обміну територіями з військовою, оперативною доцільністю їх утримання», – зауважує експерт.

Він додає, що українські сили теоретично могли б залишити аеропорт, відійти на пару кілометрів назад і зайняти нову лінію оборони у разі потреби.

Із ким обмінюватися територіями? Бандформування воюють одне з одним – Гай

Волонтер Мирослав Гай, перебуваючи у селі Піски, де українські бійці обороняють підступи до аеропорту й де обстріли з артилерії, кулеметів з боку «ДНР» не вщухають наразі практично ні на хвилину, розповів Радіо Свобода, що оборонці аеропорту знають про ідею його обміну на Новоазовськ і ставляться до цього негативно.

Якби був нормальний наказ піти далі, то вже давно ця територія була б наша, під нашим контролем
Мирослав Гай

«Ставляться вони до цього негативно через те, що якби був нормальний наказ піти далі, то вже давно ця територія була б наша, тобто під нашим контролем, принаймні так тут кажуть хлопці військові. Ідеться і про аеропорт, і про прилеглі території, про території Донецька так само. Хлопці кажуть, що воювати вони можуть нормально. Сепаратисти воюють один з одним, причому це видно, ми це тут спостерігаємо постійно, ці їхні обстріли. У нас з ними нібито перемир’я, з деякими з них. Хтось умови цього перемир’я не виконує, бо тут багато бандформувань, різних угруповань», – розповів волонтер про настрої бійців та ситуацію на підступах до аеропорту.

Таким чином, заяви екс-очільника Донецької ОДА Сергія Тарути поки що залишаються єдиним джерелом, де йдеться про обмін територіями як такий. Українська влада від такої можливості наразі відхрещується, а українські бійці готові не лише обороняти аеропорт, але й іти вперед.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG