Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес в Україні: легше, але не набагато


©Shutterstock
©Shutterstock

16 позицій склало цьогорічне підвищення України у рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу: зі 112-ї сходинки у 2013 році цьогоріч Україна піднялася на 96-ту. Всього у рейтингу 189 країн. Експерти не вважають потрапляння України у топ-100 проривом, бо, кажуть, системних змін у веденні бізнесу в Україні так і не відбулося.

Спрощення самого процесу сплати податків – одне з досягнень України, яке відзначили упорядники щорічного рейтингу ведення бізнесу від Світового банку. Мова йде про електронну систему подачі податкових декларацій, запроваджувати її почали ще за попереднього керівництва Міністерства доходів і зборів. У Світовому банку вважають, що така новація – за умови належного втілення і широкого поширення – здешевлює роботу всієї системи податкових органів, а самі платники витрачають на цей процес значно менше часу.

Водночас експерт центру «Case-Україна» Володимир Дубровський каже, що нинішнє місце України у рейтингу ведення бізнесу навряд чи можна вважати проривом, адже перепон для підприємництва лишається немало. «Є речі, які набагато гірші для підприємців, аніж заповнення податкової звітності. Це (підвищення у рейтингу – ред.) не позначилося на відносинах між податковою і платниками податків, не позначилося на кількості перевірок чи інших моментах, які дійсно є проблемами нашої податкової системи», – каже економіст.

Експерт нагадує і про українські масштаби корупції. У Мінекономрозвитку тим часом підвищення України у рейтингу ведення бізнесу вважають позитивним сигналом. У відомстві однак визнають, що покращення у низці секторів «навряд чи можна вважати достатнім».

Податки гальмують прогрес?

Одна з українських реалій, яку критикують автори рейтингу, – кількість дозвільних процедур на різних етапах запуску бізнесу (наприклад, на етапі підключення до електромереж процес оформлення потрібних документів розтягується на 277 днів!). На рівні з цим, лишається і питання податкового навантаження на бізнес, говорить перший віце-президент Союзу промисловців і підприємців України Сергій Прохоров.

Для того, щоб забезпечити прискорення економічного зростання, треба, щоб податковий тиск зменшився
Сергій Прохоров

«Для того, щоб забезпечити прискорення економічного зростання, треба, щоб податковий тиск зменшився. Бо в умовах знецінювання гривні, в умовах, коли надзвичайно складний досвід до банківських ресурсів, у підприємств майже не залишається інструментів для того, щоб змінювати свої технології, щоб запроваджувати нові стандарти, виконувати на цьому тлі соціальні зобовʼязання і взагалі будувати соціально відповідальний бізнес», – наголошує він.

Реформування податкової системи і дерегуляція економіки – серед положень проектів коаліційних угод партій-лідерів парламентських виборів. Ці положення прописані і в так званій «Стратегії-2020» Петра Порошенка. Заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків каже, що обіцяні главою держави реформи впроваджують так швидко, як це можливо за нинішніх умов.

Ми рухаємося тими темпами, які нам дозволяє українське законодавство та політичні процеси у державі
Дмитро Шимків

«Ми рухаємося тими темпами, які нам дозволяє українське законодавство та політичні процеси у державі. Реформи – це не популізм, а конкретні кроки. Щоб робити конкретні кроки, необхідно мати Верховну Раду, яка голосує, й уряд, який ухвалює постанови», – зазначає Шимків.

Упорядковуючи рейтинг легкості ведення бізнесу, його автори аналізують цей процес у тій чи іншій країні на різних етапах – від старту справи, реєстрації майна, сплати податків до участі держави під час функціонування підприємства чи тривалості його закриття. З усіх країн Європи у цьогорічному рейтингу Україна – одна з найгірших, нижче за неї у переліку лише Боснія і Герцеговина. З найближчих сусідів – Польща, наприклад, на 32-му місці, Білорусь – на 57-му, Росія – на 62-му. Країною-проривом цього року автори рейтингу назвали Таджикистан: нині він усього лише на 166-му місці, але його досягнення на шляху економічних реформ за останній рік у Світовому банку вважають найвагомішими. Очолює рейтинг легкості ведення бізнесу Сінгапур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG