Доступність посилання

ТОП новини

«Псевдовибори» на Донбасі і Кремль


Бойовики в Макіївці, 29 жовтня 2014 року
Бойовики в Макіївці, 29 жовтня 2014 року

Київ – На території, контрольованій незаконними збройними формуваннями «ДНР» і «ЛНР», уже достроково почалися незаконні «вибори» так званих глав та парламентів. Так звана «ЦВК» «ДНР» звітує про початок голосування по інтернету, а в так званому «ЛНР» кажуть про виїзди у віддалені населені пункти мобільних виборчих комісій. І президент Петро Порошенко, і ЄС, і США визнали, що ці місцеві вибори порушують Мінський протокол. Натомість у Кремлі кажуть, що вони повністю йому відповідають. Експерти переконані, що ці незаконні «вибори» потрібні Росії для легітимізації цих угруповань, а керманичам «ДНР» і «ЛНР» – ще й для переділу сфер контролю за нелегальним бізнесом, який там сьогодні процвітає.

У Донецьку розвішують оголошення про те, де розміщуватимуться виборчі дільниці. У так званій «Центральній виборчій комісії» «ДНР» закликають усіх охочих, хто виїхав з її території, проголосувати по електронній пошті й запевняють, що близько 50% прописаних на окупованій території громадян готові взяти участь у волевиявленні й обрати «главу» й «Народну раду» «ДНР». До порівняння: на виборах до Верховної Ради України на визволених територіях Сходу явка ледве сягала 30% виборців.

На сайті так званої «ЦВК» вказано, що для участі в парламентських виборах зареєстровані аж два об’єднання: «Донецька республіка» й «Свободный Донбасс». Претендентом на посаду глави «ДНР», визнаної терористичною організацією в Україні, претендує її так званий «прем’єр-міністр» Олександр Захарченко.

Президент України Петро Порошенко назвав, заплановане на 2 листопада «голосування», «псевдовиборами».

Справедливе суспільство можна побудувати лише, коли є верховенство права, коли є чесні вибори, на відміну від псевдовиборів, які зараз планують терористи та бандити
Петро Порошенко

«Справедливе суспільство можна побудувати лише, коли є верховенство права, коли є чесні вибори, на відміну від псевдовиборів, які зараз планують терористи та бандити провести на окупованих територіях. Другого листопада під дулами автоматів хочуть продемонструвати фейкове волевиявлення», – наголосив глава держави.

Петро Порошенко також пообіцяв заручитися підтримкою міжнародної спільноти.

«Моє завдання сьогодні добитися жорсткої міжнародної реакції, яка забезпечить невизнання ніким подібного фарсу», – додав президент.

У Росії незаконні «вибори» на Донбасі визнають

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, однак, висловив переконання, що так звані «вибори» в «ДНР» та «ЛНР» відповідають Мінським домовленостям.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

«Ми вважаємо, що це один із найважливіших напрямків Мінських домовленостей, тому ми очікуємо, що ці вибори відбудуться, як і передбачалося в Мінському документів. Ми ці результати, звісно, визнаємо. Розраховуємо, що це волевиявлення буде вільним, ніхто ззовні не спробує його зірвати», – заявив голова зовнішньополітичного відомства Росії.

Втім, у автентичному тексті Мінського протоколу від 5 вересня, оприлюдненому місією ОБСЄ, йдеться виключно про забезпечення проведення дострокових місцевих виборів відповідно до Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Після того президент Петро Порошенко неодноразово наголошував, що місцеві вибори на територіях, які сьогодні контролюють «ДНР» і «ЛНР», можуть відбутися лише відповідно до українського виборчого законодавства.

За згаданим законом позачергові місцеві вибори на Донбасі мали б бути призначені на 7 грудня 2014 року.

Тим часом на сайті так званої «Центральної виборчої комісії» «ДНР» у розділі «Законодавство про вибори» вказані «Закон ДНР «Про вибори глави Донецької народної республіки» та «Закон ДНР «Про вибори депутатів Народної Ради». І жодних згадок про закон України щодо особливого статусу місцевого самоврядування.

Ці «вибори» руйнують процес, що міг би вести до політичного вирішення – позиція ЄС

У Європейському союзі висловили жаль із приводу заяви Сергія Лаврова щодо незаконних виборів на сході України. Так, у ЄС дотримуються діаметрально протилежної російській точки зору: там констатують, що так звані «вибори» глав і парламентів «ДНР» і «ЛНР» зовсім не відповідають Мінським домовленостям. Про це 30 жовтня заявила речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Мая Коціянчич.

«Нам шкода, що російський міністр закордонних справ Сергій Лавров зробив такі коментарі щодо виборів на території самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік». Нагадаю, що і міністри закордонних справ країн ЄС, і глави держав щодо цього висловилися й заявили, що, на нашу думку, так звані президентські та парламентські вибори, які проводить самопроголошена влада, суперечать і букві, і духу Мінських домовленостей. Це руйнує процес, що міг би вести до стабільного політичного вирішення конфлікту і як такі не будуть розглядатися як заходи з деескалації», – сказала вона.

Мая Коціянчич додала, що санкції щодо Росії можуть бути переглянуті з огляду на новий розвиток подій, але поки що це все, що публічно в ЄС готові сказати щодо можливості посилення обмежувальних заходів проти цієї країни.

Державний секретар США Джон Керрі також заявив, що його країна вважає «вибори 2 листопада такими, що порушують Мінський протокол.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Кремль хоче легітимізувати «ДНР», «ЛНР» – Яременко

Український дипломат, голова правління благодійного фонду «Майдан законних справ» Богдан Яременко у коментарі Радіо Свобода висловив думку, що так звані «вибори» в «ДНР» і «ЛНР», які проводяться не за тими законами й не тоді, як це передбачено в Мінському протоколі й у Законі про особливий статус, потрібні Кремлю для легітимізації самопроголошеної влади.

«Вибори, які збираються провести так звані «уряди» цих так званих «республік» є ніщо інше, як один маленький крок у реалізації російського плану легітимізації цих утворень з тим, щоб зробити їх частиною переговорного процесу з Україною. Не більше й не менше», – вважає експерт.

Богдан Яременко також переконаний, що українській владі не потрібно було погоджуватися вести перемовини в Мінську, зокрема, і з представниками «ДНР» і «ЛНР». На його думку, розмовляти потрібно виключно з керівництвом Росії як країни-агресора, що й покликала до життя ці незаконні збройні утворення.

Олексій Мацука
Олексій Мацука

«Вибори» потрібні для переділу сфер контролю за джерелами доходів – журналіст

Донецький журналіст, ведучий програми «Донбас.Реалії» Олексій Мацука розповідає, що сьогодні в Донецьку окреслилися основні джерела доходів для самопроголошеної влади. Всі вони є незаконними, за контроль над ними сьогодні в «ДНР» ведеться боротьба. На його думку, ці незаконні вибори потрібні для переділу сфер впливу й контролю поміж різними діячами, здебільшого вихідцями з лав Донецької міської організації Партії регіонів.

«Хто буде мати доступ до наркотрафіку, хто буде мати доступ до торгівлі, й хто буде мати доступ до подальшого перепродажу металу з автомобілів. Це три основні статті доходів у «ДРН» сьогодні. Вони повинні кимось контролюватися й хтось повинен їх реалізувати. За це зараз і ведеться боротьба. Це реальність. Але вона прикрашається політичним популізмом і політичними гаслами. Власне, для цього ці так звані «вибори» й організовано», – каже журналіст.

Тим часом у день незаконних «виборів» на Донбасі, у визволених містах та в Києві плануються акції протесту «Нет незаконным выборам» під гаслом «Донбас – це Україна. Ми обираємо мир та європейське майбутнє».

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG