Доступність посилання

ТОП новини

На Кіровоградщині намагаються оскаржити перемогу Олеся Довгого


Олесь Довгий
Олесь Довгий

Олена Гурмач

Кіровоград – У Знам'янці на Кіровоградщині тривають протести проти визнання перемоги на парламентських виборах у 102 мажоритарному окрузі Олеся Довгого. Протестувальники стверджують, що під час виборчої кампанії з боку команди цього кандидата вчинені брутальні порушення законів, підкуп виборців. А сам Олесь Довгий категорично відкидає звинувачення на свою адресу і стверджує, що незалежні спостерігачі не зафіксували фальсифікацій та підкупів.

Через начебто бездіяльність місцевих правоохоронців головний конкурент Олеся Довгого по 102-му округу Андрій Лаврусь днями планує зустрітися з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим.

Андрія Лавруся підтримують у вимогах дотримання виборчого законодавства і учасники ініціативи «За чесні вибори у 102-му окрузі», кандидати у депутати від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук. Вони стежили за перебігом кампанії Олеся Довгого, а також узагалі за ходом голосування у 102-му окрузі на Кіровоградщині. За їхнім твердженням, у них є фото- та відеодокази підкупу виборців Довгим. За допомогою у розслідуванні цих фактів вони звернулися до правоохоронців. Найєм, Лещенко та Заліщук звинувачують Довгого у прямому і непрямому підкупі виборців, мовляв, від імені його фонду будували дитячі майданчики, ремонтували дороги та вручали подарунки. Протягом усієї передвиборчої кампанії, а потім і в період голосування, за подіями спостерігали представники громадської організації ОПОРА. Одним із спостерігачів була Зоя Лебідь.

102 округ – там нами зафіксований непрямий підкуп виборців, кілька випадків. Зокрема, спостерігач написав заяву до міліції про підкуп тонометрами в цьому окрузі
Зоя Лебідь

«102 округ – там нами зафіксований непрямий підкуп виборців, кілька випадків. Зокрема, спостерігач написав заяву до міліції про підкуп тонометрами в цьому окрузі і на це заведена справа правоохоронними органами», – заявила Зоя Лебідь.

Під час голосування, 26 жовтня, на комісії дільниці №350230 у селі Казарня, Знам’янського району в місцевому Будинку культури, де проходило голосування, Найєм, Лещенко та Заліщук помітили жінку з паперами, яка намагалася втекти. Їі затримали під час того, як вона намагалася папери знищити. На них, нібито, був список прізвищ людей, які уклали соціальні угоди, продавши свій голос за 200 гривень на користь кандидата Довгого.

«Вони почали тікати, почали ховати ці папери…»

Коли побачили вже весь цей список, коли не могли з ним нічого зробити, вони його порвали
Мустафа Найєм

«Вони почали тікати, почали ховати ці папери. Ми дуже ввічливо попросили показати. Вони самі відкрили папку (в нас все це є на камеру записано, все відео є, ми його передамо в міліцію)... Відкрили і коли побачили вже весь цей список, коли не могли з ним нічого зробити, вони його порвали. Потім вона ж на камеру зізналась, що брала участь у підкупі голосів, що вона дійсно ходила підписувала угоди, що її родина отримувала грошову допомогу», – розповів Мустафа Найєм.

26 жовтня, дільниця № 350230
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Проте факт підкупу виборців жінка заперечила. За її словами, про список вона нічого не знала. А Найєма звинуватила у моральному тиску на неї. Саме тому, каже, і порвала документи.

«От покажіть отой список, ви писали». Ви будете нести, каже мені Мустафа, кримінальну відповідальність. Кажу, за що? Я нічого не писала! От оцей список. Я беру, уже психонула, взяла оцей список, взяла його вирвала і порвала!» – пояснила свої дії Любов Омелько, спостерігач від кандидата у нардепи Олександра Ковтуна.

У міліції даний факт підтвердили, а також зазначили, що за ним порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України.

Проте на цьому пригоди у 102-му окрузі не закінчились. 26 жовтня, на автомобіль, в якому їхали Найєм, Лещенко та Заліщук напали чоловіки спортивної статури. Автівку, в якій були кандидати у депутати, молодики закидали камінням. При цьому ніхто не постраждав, проте машину понівечили. Того ж дня правоохоронці порушили кримінальну справу за хуліганські дії, а згодом за підозрою у вчиненому міліція затримала сімох чоловіків. Напад на автівку пов'язують з їхньою діяльністю у 102-му окрузі.

Та попри акцію, спрямовану на те, аби завадити політику стати народним обранцем від Кіровоградщини, за даними ЦВК по 102-му округу він перемагає із результатом в 29,9% (24375 голосів). Однак його конкурент Андрій Лаврусь здаватись не збирається – після остаточного підрахунку голосів піде до суду.

«За результатами розслідування ми отримаємо реальний протокол, з яким кандидат Андрій Лаврусь піде в суд. Це буде його шлях, його відповідальність», – заявив Мустафа Найєм.

«Такого фарсу і підміни понять того, що відбувається, я не бачив ніколи»

А сам Олесь Довгий свою причетність до підкупу виборців категорично заперечує. Чому прикута увага всієї України до округу, де він здобув перемогу, не розуміє. Каже, вибори проходили із дотриманням виборчого законодавства та без усіляких фальсифікацій та підкупів.

В ОВК не зареєстровано жодної скарги, жодного не популіського, а по суті судового позову, жодної справи ні в МВС, ні в ГПУ
Олесь Довгий

«Такого фарсу і підміни понять того, що відбувається, я не бачив ніколи. На моєму окрузі працювали 4 спостерігачі міжнародних. На моєму окрузі було більше 50 журналістів. І жоден із них не бачив порушень, які б могли мати хоч якийсь вплив на результати волевиявлення. В ОВК не зареєстровано жодної скарги, жодного не популіського, а по суті – судового позову, жодної справи ні в МВС, ні в ГПУ. Просто фарс!», – вважає він.

Олесь Довгий на виборах 2006 року став депутатом Київської міської ради, пройшовши за списком Блоку Леоніда Черновецького. Далі був обраний заступником голови Київської міськради. На дострокових виборах міської влади у 2008 році Довгий знову був обраний депутатом Київради від Блоку Черновецького і очолив законодавчий орган столиці. Восени 2012 року Олесь Довгий балотувався до Верховної Ради самовисуванцем в одномандатному окрузі у Києві, але програв представникові УДАРу Вікторові Чумаку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG