Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція: на трьох чи на п’ятьох?


Арсеній Яценюк та Петро Порошенко, вересень 2014 року
Арсеній Яценюк та Петро Порошенко, вересень 2014 року

Київ – «Блок Петра Порошенка» підтримає кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду прем’єр-міністра нового коаліційного уряду за умови детального погодження плану спільної діяльності. Таке рішення було озвучене під час зустрічі президента Петра Порошенка із новобраними народними депутатами від блоку його імені. Натомість формат парламентської коаліції – зокрема, скільки фракцій увійде до її складу й чи будуть там позафракційні депутати – наразі залишається невизначеним.

Висунути кандидатуру Арсенія Яценюка соратникам запропонував сам президент Петро Порошенко.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

«Пропозиція президента, яка була підтримана майбутніми депутатами його партії – про висунення кандидатури Арсенія Яценюка… Згідно з Конституцією, саме найбільша фракція пропонує прем’єра і ми цим своїм правом скористалися для того, щоби продемонструвати: слова «час єднатись» є не лише гарним партійним гаслом, але й принципом нашої дії», – заявив голова «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Натомість у «Блоці Порошенка» наразі не готові сказати, чи претендуватимуть вони на посаду спікера Верховної Ради.

«Це не є питання коаліції. Безумовно, для того щоб не створювати надлишкову інтригу, ми можемо казати про те, що у нас будуть пропозиції з приводу того, кого ми бачимо на посаді спікера. Але наразі це питання не на часі. На часі – питання змісту коаліційної угоди й швидкість запуску реальної роботи Ради 8-го скликання», – зазначив із цього приводу один із очільників БПП Віталій Ковальчук.

Дві посади й один механізм – що ще лишилося узгодити?

Так само і формат коаліції наразі залишається до кінця не визначеним. Можливо, вона складатиметься лише з трьох фракцій – «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та «Самопомочі». Але соратники президента не виключають, що до них можуть приєднатися «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка. Невизначеною залишається й участь в коаліції позафракційних депутатів. Більш-менш визначено, що новообрані депутати виступають лише проти колишніх регіоналів, які голосували за диктаторські закони 16 січня та інших одіозних діячів.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

За словами політолога Володимира Фесенка, коаліція з п’яти фракцій краща тим, що якась одна політична сила не зможе заблокувати рішення.

У принципі, розширення складу коаліції позбавляє одного з учасників «золотої акції»
Володимир Фесенко

«У принципі, розширення складу коаліції позбавляє одного з учасників «золотої акції». Якщо буде п’ять учасників коаліції, то для блокування рішення потрібна буде узгоджена позиція двох чи навіть трьох політичних сил», – зауважує він.

Після узгодження кандидатури прем’єра, ключовими невирішеними питаннями залишаються посади спікера та міністра внутрішніх справ, а також механізми взаємодії всередині коаліції.

«Яценюк хоче, щоб уряд був максимально автономним, а в Порошенка прагнуть, щоб коаліція все ж таки впливала на діяльність Кабміну», – вважає Володимир Фесенко.

Політолог Вікторія Подгорна також наголошує, що «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» продемонстрували різні підходи щодо формування коаліції.

З огляду на це, експерти та новообрані депутати припускають, що творення уряду буде складним процесом і новий Кабінет міністрів з’явиться не раніше грудня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG