Доступність посилання

ТОП новини

Що шукають в небі Європи російські винищувачі?


Російський Су-27 (зверху) поруч з британським винищувачем Тайфун у міжнародному повітряному просторі недалеко від Балтії, червень 2014 року
Російський Су-27 (зверху) поруч з британським винищувачем Тайфун у міжнародному повітряному просторі недалеко від Балтії, червень 2014 року

Київ – У НАТО заявили про незвичайне зростання активності російських військових літаків у європейському повітряному просторі впродовж останніх днів. У Північноатлантичному альянсі наголошують, що росіяни часто не попереджають про свої польоти, що може загрожувати безпеці цивільних літаків. Втім, канцлер Німеччини Ангела Меркель наразі не бачить у цьому якихось значних загроз. Українські ж експерти відзначають, що таким чином Росія може залякувати пересічних європейців, які тиснутимуть на свої уряди, щоб ті менше підтримували Україну.

Упродовж кількох днів сили НАТО зафіксували чотири групи військових літаків Росії, до яких входили, зокрема, бомбардувальники ТУ-95 та винищувачі МіГ-31, у повітряному просторі над Північним, Балтійським та Чорним морями, а також над Атлантичним океаном.

У відповідь на це за тривогою були підняті винищувачі країн-членів альянсу: Норвегії, Великої Британії, Португалії, Німеччини й Туреччини.

У НАТО відзначили, що фіксували в цьому році присутність російських військових літаків у повітряному просторі Європи уже понад 100 разів, що втричі більше, ніж торік.

«Підняття за тривогою та перехоплення є стандартною процедурою, коли невідомі літаки наближаються до повітряного простору НАТО», – ідеться в повідомленні альянсу.

При цьому там наголошують, що це становить потенційний ризик для цивільної авіації, адже російська сторона часто не попереджає про свої польоти в міжнародному просторі. Крім того, технічні авіаслужби не мають змоги фіксувати присутність російських військових літаків, якщо на останніх встановлене спеціальне радіолокаційне обладнання.

Ангела Меркель
Ангела Меркель

Втім, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що наразі військова активність Росії в європейському повітряному просторі у неї не викликає великої стурбованості.

«Це зрозуміло, що за повітряним простором буде вестись спостереження. Ми якраз – німецька сторона – співвідповідальні за спостереження над балтійським повітряним простором. Впродовж кількох останніх місяців ми спостерігали, що російська армія активно проводила бойові навчання. Проте я не надто стурбована наразі тим, що якісь серйозні порушення повітряного простору матимуть місце».

Російські літаки здійснюють розвідку ПРО й залякують європейців – експерти

Анатолій Лопата
Анатолій Лопата

Екс-начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-полковник Анатолій Лопата пояснює, що, з військової точки зору, такі дії Російської Федерації спрямовані на досягнення двох основних цілей: розвідування даних та перевірку реакції НАТО на нетипово активні маневри.

«Російська Федерація повинна, мабуть, володіти ситуацією, а це є можливо, коли у вас є відповідна інформація. Розвідувальна інформація – це основа для ухвалення будь-якого рішення. Тому й ведеться спочатку розвідка, зокрема й повітряна, перевіряються системи ПРО суміжних держав, вивчається дислокація цих систем ПРО», – розтлумачує Анатолій Лопата.

Леонід Поляков
Леонід Поляков

Директор військових програм Центру Разумкова Леонід Поляков вважає, що ці «незвичайні» маневри російських бомбардувальників і винищувачів покликані відволікти увагу Заходу від українсько-російського конфлікту.

«Військової логіки в цих діях Росії не багато. Тут в основному логіка політична. На мою думку, насамперед це робиться для того, щоб відволікти увагу від подій в Україні, змусити Захід бути стриманішим у своїй підтримці України проти Росії, залякати європейського обивателя», – зауважує експерт.

Як пояснює Анатолій Лопата, над морями та океанами є міжнародний повітряний простір, де міжнародне право дозволяє здійснювати польоти всім державам, а є простір над територіальними водами певних країн та над суверенною державною територією, де діють уже жорсткі обмеження. Наразі фіксується зростання активності ВПС Росії в міжнародному просторі та їхнє наближення на небезпечні відстані до простору окремих країн.

НАТО у відповідь збільшує патрулювання повітряного простору в пять разів

Але раніше НАТО повідомляло й про прямі вторгнення в повітряний простір інших країн. 22 жовтня стало відомо, що Європейське командування НАТО заявило про порушення повітряного простору Естонії російським повітряним розвідником Іл-20. За інформацією військових альянсу, літак був зафіксований в естонському небі поблизу острова Сааремаа, він заглибився на територію країни приблизно на 600 метрів. У відповідь були підняті данські, шведські та португальські винищувачі.

Російське Міністерство оборони заперечило факт порушення повітряного простору Естонії.

У Північноатлантичному альянсі також заявили, що кількість випадків наближення російських військових літаків на небезпечно близьку відстань до повітряного простору балтійських і східноєвропейських країн з початку року зросла вдвічі.

Повітряна активність Військово-повітряних сил Росії над міжнародними водами значно зросла з часу початку української кризи та анексії Криму.

У вівторок, 28 жовтня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО збільшить патрулювання міжнародного повітряного простору в п’ять разів.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG