Доступність посилання

ТОП новини

Плакатне мистецтво на передовій. Жінки в образі воїнів


Патріотичні плакати на передову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Патріотичні плакати на передову

Київ – Поряд із листами та дитячими малюнками одним з елементів ідеологічної підтримки бійців АТО на передовій вже став патріотичний плакат. Найбільше дякують та замовляють хлопці зображення з дівчатами. А волонтери цьому тільки й раді і у Музеї української пропаганди презентували чергову серію плакатів під назвою «Валькірія» та «Дух лісу», які невдовзі поїдуть на передову.

Невеликого зросту у старовинній вишиванці рудоволоса Анастасія Самойленко сором’язливо підходить до бійців-учасників АТО і зі словами подяки вручає їм серію плакатів, які вона підготувала з подругами. На цих світлинах Анастасію не впізнати: на частині з них вона в образі жінки-воїна у чорній сукні та довгим мечем, а на іншій – ніжна, у великому віночку з двома синьо-жовтими метеликами.

«Ми передаємо частинку себе на фотографії, а фотографія у солдатів це все, що вони мають. І та картинка, яку вони бачать, чи то з орнаментами нашої вишивки, чи прапору, чи герб – збагачує їхнє серце», – каже вона.

Анастасія Самойленко позує для чергового патріотичного плакату
Анастасія Самойленко позує для чергового патріотичного плакату

Серія плакатів «Валькірія» та «Дух лісу» вже четверта, яку дівчата зробили для підняття духу на передовій. Перед тим були вже і «Дівчата в мілітарі» і «Діти у вишиванках» і навіть серія «Дівчина з перцем». Усі вони поїхали у різні міста на сході: в Артемівськ, Лисичанськ, Маріуполь.

«Фортова дівчинка»

Подруга Анастасії Аня, яка теж фотографувалась для патріотичних плакатів, розповідає, що завдяки цьому вже встигла навіть отримати прізвисько. «Фортова дівчинка» – так її назвали бійці, що повісили зображення красуні у віночку у своєму БТРі. Саме завдяки Ані, вірять хлопці, їх не брала жодна зброя. У тому самому намисті з квітів, що й на плакаті, вона прийшла подякувати і тим бійцям, які вже повернулися з зони АТО.

«Хотілось якомога більше зробити, допомогти чимось. Ми намагались якось підтримати і ми гордимось вами і хочемо, щоб ви всім передали, що ми чекаємо повернення», – сказала вона.

Раніше для підняття бойового духу дизайнер Святослав Пащук створив серію зображень у стилі пін-ап зі звабливо оголеними дівчатами в камуфляжі з різних родів військ. На них дівчина з Нацгвардії пропонує сепаратистам «лагідну українізацію», стюардеса з Повітряних сил України – «палке піке», а красуня з військ спеціального призначення запрошує на «фатальне побачення».


А сержант Збройних сил, арт-директор Музею плакату та Музею української пропаганди Юрій Нерослік, який вернувся з-під Іловайська, вже возить окрему пересувну виставку плакатів «Солдати України», які вже отримали Перша бригада Нацгвардії, батальйони «Київщина», «Чернігів», Північне оперативне командування НГУ.

Разом з дитячими листами та малюнками плакати на передовій стали ще одним важливим оберегом для бійців, саме їх хлопці називають своєю бронею і замовляють ще і ще патріотичних зображень. Кажуть, що не лише для себе, а й для мешканців звільнених ними міст.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG