Доступність посилання

ТОП новини

Всі вантажівки четвертого «гуманітарного конвою» Росії виїхали з України − РНБО


Всі вантажівки четвертого «гуманітарного конвою» Росії виїхали з України. Про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомив заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Польовий.

За його словами, з візуального огляду, який провели українські прикордонники, можна зробити висновок, що всі вантажівки виїхали порожніми.

31 жовтня керівник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що до України заїхали 76 автомобілів російського «гуманітарного конвою», велика частина якого призначена для бойовиків. Також він зазначив, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не брали участі в оформленні і переміщенні вантажу. За словами Лисенка, російська сторона порушила вимоги міжнародного і українського законодавства щодо переміщення товарів гуманітарної допомоги.

Пізніше того ж дня в МЗС Росії заявили, що українська сторона і представники ОБСЄ не оглянули четвертий «гуманітарний конвой», відправлений на Донбас. Водночас спостережна місія ОБСЄ, яка базується на двох російських прикордонних пунктах пропуску в Ростовській області, стверджувала, що українські митники та прикордонники перевіряли останній російський гуманітарний «конвой» у складі 42 транспортних засобів.

В англійському тексті повідомлення ОБСЄ використане багатозначне слово inspection, що може означати різноманітні способи перевірки – від поверхневого огляду до детального обстеження.

Увечері 31 жовтня МЗС України наголосило, що частина заявленого Росією вантажу не могла бути визнана гуманітарним за українським законодавством, а також що російська сторона не передала вантаж до Міжнародного комітету Червоного Хреста і Комітет не був у будь-який спосіб залучений до його доставки та розподілу серед населення.

Тому, а ще щоб не допустити ввезення на територію України зброї, військової техніки, боєприпасів та товарів військового призначення, українські прикордонники й митники, що перебували на російському боці кордону, здійснили лише «спостереження» за переміщенням російського вантажу через державний кордон, заявили в МЗС.

До цього Росія вже тричі відправляла «гуманітарні конвої» на Донбас. Російські вантажівки перетинали кордон без згоди української влади й без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. За даними РНБО, російські вантажівки з «гуманітарного конвою», повертаючись до Росії, вивозили з українських заводів на Донбасі обладнання, а також вугілля. Крім того, на цих «КамАЗах» в Росію вивозили тіла вбитих в Україні російських солдатів.

XS
SM
MD
LG