Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв підписав постанову про знижені ставки експортного мита на газ для України


Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв та президент Росії Володимир Путін
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв та президент Росії Володимир Путін

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв сьогодні підписав постанову про ставки мита на експорт газу до України, знижені на 100 доларів США за тисячу кубометрів. Нові умови встановлюються на період до 2015 року, 31 березня.

Як мовиться в постанові, знижка у 100 доларів діятиме за ціни газу понад 333,3 долара за тисячу кубометрів; якщо ціна буде нижчою, знижка має скласти 30 відсотків від ціни.

31 жовтня Україна, Росія і Єврокомісія підписали в Брюсселі документ про постачання газу в зимовий період. Він передбачає погашення Україною до кінця року 3,1 мільярда боргу і закупівлю у «Газпрому» газу на умовах передоплати.

Україна за цією угодою повинна до кінця року погасити 3,1 мільярда доларів боргу за раніше поставлений газ. При цьому, як мовиться в тексті тристороннього протоколу, оприлюдненому українським урядом, ця сума для «Нафтогазу» означає «повну оплату несплачених рахунків» (із розрахунку 268,5 долара за тисячу кубометрів). «Газпром» вважає суму в 3,1 мільярда частковою оплатою несплачених рахунків «Нафтогазу» за газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року й в квітні, травні й червні 2014-го.

Сторони домовилися, що Москва надасть Києву знижку в 100 доларів за тисячу кубометрів до контрактної ціни шляхом зниження експортного мита. Ціна російського газу для України в листопаді-грудні складе 378 доларів за тисячу кубометрів. За цей період обсяг поставок газу з Росії до України становитиме 4 мільярди кубометрів.

Росія повністю припинила газопостачання в Україну у червні. З того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна-ЄС-Росія.

XS
SM
MD
LG