Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: «вибори» сепаратистів – нова перешкода на шляху до миру в Україні


«Вибори» в обмін на дешеві овочі, по гривні за кіло (але не більш як по три кіло в руки), Донецьк, 2 листопада 2014 року
«Вибори» в обмін на дешеві овочі, по гривні за кіло (але не більш як по три кіло в руки), Донецьк, 2 листопада 2014 року

«Вибори», проведені сепаратистами на Донеччині й Луганщині, є новою перешкодою на шляху до миру в Україні, заявила в неділю ввечері новий верховний представник Європейського союзу з закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

Ці «вибори» незаконні і нелегітимні й суперечать букві й духові «мінських домовленостей» про врегулювання на Сході України, і Євросоюз не визнає їх, повторила вона позицію ЄС.

Як мовиться в її заяві, саме позачергові місцеві вибори, проведені відповідно до українського законодавства, як то передбачають «мінські домовленості», є «законним і легітимним способом відновити демократичний мандат місцевої влади в цих частинах України».

Моґеріні закликала всі сторони зробити все, щоб провести саме такі вибори.

За її словами, для миру потрібні політична добра воля. Чільний посадовець ЄС висловила сподівання, що всі сторони підтвердять свою відданість «мінським домовленостям».

Тим часом за лічені хвилини до її заяви в Москві Міністерство закордонних справ Росії заявило, що «поважає волевиявлення мешканців Південного Сходу» України і що «обрані представники отримали мандат для вирішення практичних завдань щодо відновлення нормального життя в регіонах». МЗС Росії також заявляє, що «надзвичайно важливо піти на активні кроки до налагодження стійкого діалогу між центральною українською владою і представниками Донбасу в руслі досягнених у Мінську домовленостей».

У неділю сепаратисти збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» провели протизаконні «вибори» на захоплених ними територіях, які, всупереч твердженням представників Росії, прямо суперечать досягненим у Мінську у вересні домовленостям. Представники світової спільноти, від генерального секретаря ООН до керівників міждержавних об’єднань і чільних посадовців провідних держав світу та інших західних політиків, а також України багато разів застерігали Росію від визнання цих «виборів», що стало б черговим підривом «мінських домовленостей». Із боку ЄС лунали, зокрема, й попередження, що визнання незаконних «виборів» може призвести й до нових санкцій проти Росії.

XS
SM
MD
LG