Доступність посилання

ТОП новини

«Переможець виборів голови ДНР» хоче «діалогу з Києвом»


Олександр Захарченко, Донецьк, 2 листопада 2014 року
Олександр Захарченко, Донецьк, 2 листопада 2014 року

Один із чільних ватажків угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, який називає себе його «прем’єр-міністром», заявив у неділю, що його угруповання готове до «діалогу з Києвом», але чекає від влади України «адекватних дій».

Захарченко, який із великим відривом «перемагає на виборах голови ДНР», також стверджує, ніби ці «вибори» «не суперечать» «мінським домовленостям».

«У Мінську ми підписали документ про те, що зможемо провести на нашій землі вільні вибори. Ніякої дати там не було, ніяких форматів… У «мінському меморандумі» – я його підписував і я його читав – не вказано чітко, що це має бути саме за українським законодавством. Такого там немає», – наводить слова Захарченка з українського Донецька російське агентство «Інтерфакс».

У неділю сепаратисти збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР», які Україна визнала терористичними, провели протизаконні «вибори» на захоплених ними територіях. Це прямо суперечать досягненим у Мінську у вересні домовленостям, які підписав і Захарченко. І Київ, і численні чільні представники світової спільноти, від генерального секретаря ООН до керівників міждержавних об’єднань і чільних посадовців провідних держав світу та інших західних політиків, багато разів заявляли, що не визнають цих «виборів», які підривають «мінські домовленості». Натомість у Москві дають знати, що визнають їх.

У «мінському меморандумі» від 19 вересня про вибори взагалі не йдеться – він стосується тільки принципів припинення застосування зброї. Порядок виборів визначений у «мінському протоколі» від 5 вересня, в якому чітко мовиться: «Забезпечити проведення дострокових місцевих виборів відповідно до Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Цей закон призначив такі вибори на 7 грудня.

XS
SM
MD
LG