Доступність посилання

ТОП новини

Світ не визнає псевдовиборів на Донбасі


©Shutterstock
©Shutterstock

Міжнародна спільнота засудила проведення сепаратистами так званих «виборів» на частині території Донбасу, зазначаючи, що вони порушують мінські мирні домовленості і не спрятимуть пошуку врегулювання конфлікту та встановленню тривалого миру в регіоні. Також лунають заклики до посилення санкцій проти Росії, яка потурала сепаратистам, і представники якої заявляють про визнання цих псевдовиборів.

«Вибори» на Донбасі відбулися днем по тому, як свою роботу розпочала нова Європейська комісія. Першою заявою нового шефа європейської дипломатії Федеріки Моґеріні пізно в неділю саме й була заява про так звані «вибори» як перешкоду на шляху до миру в Україні.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні
Ці «вибори» незаконні і нелегітимні й суперечать букві й духові мінських домовленостей
Федеріка Моґеріні

«Ці «вибори» незаконні і нелегітимні й суперечать букві й духові мінських домовленостей про врегулювання на Сході України і Євросоюз не визнає їх», – йдеться у заяві Моґеріні, яка є її дебютною на посаді верховного представника ЄС із закордонної та безпекової політики.

Моґеріні також додала, що саме позачергові вибори, які мали бути проведені 7 грудня відповідно до українського законодавства – як передбачають мінські домовленості – є «законним і легітимним способом відновити демократичний мандат місцевої влади в цих частинах України».

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Новий комісар ЄС з європейської політики сусідства та розширення Йоганнес Ган в інтерв’ю Радіо Свобода у Брюсселі наголосив: «З нашої точки зору, тут йдеться про цілісність української держави, і в цьому відношенні, знову ж таки, ми не можемо погодитись з цими виборами і завжди політична влада має вирішувати, як ухвалювати разом демократичні рішення. І тут український уряд був чітким: вони не сприймають ці вибори і відтак не сприймають їхні наслідки».

У НАТО теж незадоволені псевдовиборами

Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

Невдоволення тим, що сепаратисти на Донбасі обрали 2 листопада свого «главу» та «парламент», висловили і в НАТО. Командувач силами НАТО в Європі американський генерал Філіп Брідлав на прес-конференції в Пентагоні заявив про рішуче невизнання так званих «виборів».

«Ми їх не визнаємо. Ми їх не підтримуємо. Ми не вважаємо, що їхнє проведення йде на користь. Вони не є в руслі мінських угод і не відповідають мінським угодам і в довшій перспективі вони не сприятимуть покращенню ситуації у Східній Україні», – заявив чільний командувач НАТО.

Генерал Брідлав також наголосив, що перемир’я, яке передбачено вересневими домовленостями у Мінську, постійно на Донбасі порушується. Спорадично, за його словами, мають місце бойові дії, і проблема полягає у неконтрольованості українсько-російської ділянки кордону.

«Вибори» на Донбасі відбувались не лише за напруженої у військовому сенсі ситуації, але й за присутності російських вояків. Генерал Брідлав вважає, що в Україні нині присутні 250-300 російський вояків, які, за його словами, зайняті вишколом сепаратистських підрозділів.

Чи будуть посилені санкції проти Росії через «ляпас» Європі?

Оскільки Росія заявила про визнання «виборів» на Донбасі, то нині широко обговорюється тема санкцій проти Москви. З одного боку, є голоси, які вважають, що через таку позицію Москви питання пом’якшення санкцій ЄС тепер вже напевно не стоїть.

Речник німецького канцлера Анґели Меркель Штефен Зайберт прямо сказав, що після заяви про визнання виборів у «ДНР» та «ЛНР» можливість відміни санкцій проти Російської Федерації виключена. Дехто в ЄС вважає, що нині варто було б навіть посилити санкції проти Москви в разі офіційного визнання Кремлем сепаратистських виборів.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Проте новий президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер був обережний.

«Росія залишається важливим партнером Євросоюзу. Не буде успішної європейської архітектури в царині безпеки без Росії як частини наших розрахунків і пошуку відповідної нашої політики щодо Росії. Але це не означає, що ми будемо ігнорувати порушення міжнародних норм без жодних застережень», – сказав Юнкер, перебуваючи у Берліні.

Карл Більдт
Карл Більдт

Впливовий європейський політик Карл Більдт зі Швеції вважає, що визнання Росією «виборів», проведених сепаратистами, є «ляпасом по обличчю Євросоюзу».

До посилення санкцій Заходу проти Росії закликали деякі провідні західні видання. Зокрема лондонська газета Times вважає, що псевдовибори на Донбасі були підробкою демократії, оскільки «в перегонах змагався один кінь, виведений з російською конюшні».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG