Доступність посилання

ТОП новини

У «ДНР» почалися голодні бунти? (Огляд преси)


На псевдовибори в Донецькій області людей заманювали овочами по гривні за кілограм, а в Луганській – «обов'язковими» соціальними картками, інформує газета «Факти». Також в Луганську виборцям обіцяли надати 50-відсоткову знижку на проїзд в електротранспорті, якого в місті немає.

Дописувач газети «День» не звинувачує мешканців Донбасу, які вишикувалися в чергах до виборчих дільниць, щоб мати змогу купити дешеві овочі. Це спосіб вижити. Люди бояться голоду, бо зима наближається. І звинувачувати їх вже нема чого, бо багато з них переконані – їх Київ не збирався звільняти. Нехай ці псевдовибори більш схожі на овочевий ринок під дулами автоматів, але самі черги зафіксовані. Черги в Луганську, який можна було звільнити ще в серпні і не дати прогресувати цій вакханалії, стверджує автор.

Тим часом в «ДНР» вже почалися голодні бунти. Як інформує газета «Сегодня», в Макіївці під Донецьком городяни вийшли до райвиконкому з протестами через брак гуманітарних пайків. Як заявили макіївцям представники угруповання «ДНР», в районі тимчасово припинена видача гуманітарної допомоги в зв'язку з її відсутністю. Розлючені люди перекрили проїжджу частину, ускладнивши рух транспорту, однак ситуація не вирішилася. Заголовок публікації «Вибори»: знайомі обличчя і бунти».

«Фейкові» вибори «фейкових» республік» – у статті під такою назвою газета «Україна молода» констатує, що т.зв. «виборами» на Донбасі були перекреслені «мінські домовленості». І тепер конфлікт на сході може розгорітися з новою силою. А пауза, необхідна для «підвищення обороноздатності Збройних сил України», була використана для чого завгодно, але тільки не для турбот про армію. Видання наголошує, що фіговий листок мирних ініціатив так і не прикрив великий сором – адже існує ймовірність, що тепер події на Донбасі розгортатимуться за кримським сценарієм.

Наступний український уряд має бути сформований з розумним балансом – із політиків і технократів, переконує «Газета по-українськи». Прем’єр і віце-прем’єри повинні бути політиками, позаяк без зв’язків із партіями, які увійдуть у більшість, не можна нормально працювати. А на профільні міністерства треба ставити фахівців, які виводитимуть країну з кризи. Політиків туди пускати не можна. Головне ж питання зараз – чи зможе нова влада запустити реформи. Це залежатиме насамперед від Верховної Ради, яка має створити законодавче підґрунтя для змін. Хоч би який реформаторський був уряд, якщо немає законів, то нічого не зможе зробити. Однак, на думку експерта газети, нинішній парламент навряд чи дадуть імпульс реформам, бо там мало професіоналів.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG