Доступність посилання

ТОП новини

Україна перекриє газовий вентиль сепаратистам – чи своїм громадянам?


Київ – Райони Донбасу, які контролюють сепаратисти і російські війська, споживає український газ безоплатно, а відтак його можна відключити, пропонує прем'єр Арсеній Яценюк. Експерти вбачають в цьому кроці як позитив для економіки, так і проблему для українців, які лишаються в зоні бойових дій без енергоресурсів. Водночас у середовищі політологів існує думка, що вже є домовленості між Києвом та Москвою про те, що Донецьк і Луганськ отримають російський газ, і що для тиску на бойовиків Україна мала би починати подібні кроки з літа.

Україна може припинити постачати газ у райони Донбасу, які контролюють сепаратисти. З такою пропозицією виступив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Енергетичної ради в Києві. Прем'єр пообіцяв винести на розгляд РНБО питання, варто чи не варто перекривати вентиль сепаратистам і містам, які вони контролюють.

Я буду говорити з президентом з цього приводу. Це сотні мільйонів доларів, а фактично мільярди доларів, які ми ніколи не отримаємо
Арсеній Яценюк

«Я думаю, що це питання буде винесено на РНБО. Я буду говорити з президентом з цього приводу. Це сотні мільйонів доларів, а фактично мільярди доларів, які ми ніколи не отримаємо. І це питання буде підніматися», – заявив він.

Технічні можливості для відключення підконтрольних бойовикам районів є, аявив на тому ж засіданні заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома. Він повідомив, що тільки в жовтні «Нафтогаз» недоотримав 700 мільйонів гривень за газ, спожитий в зоні бойових дій.

За прогнозами Переломи, за опалювальний сезон в зоні боїв сепаратисти й місцеві мешканці можуть безкоштовно спожити 1 мільярд кубометрів блакитного палива, вартість до 7 мільярдів гривень.

Водночас за підрахунками енергетичних експертів, та відповідно до постанови уряду про необхідні для опалювального сезону 30 мільярдів кубометрів газу, Україні бракує від півтора до 6 мільярдів кубометрів від цієї кількості, навіть за умов економії енергоресурсів, стабільного реверсу з ЄС та продовження власного видобутку. Між тим, експерт Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук наголошує, що навіть за умови збільшення постачання газу з Європи українській владі бракує коштів для його оплати.

Україна та Росія непублічно домовилися про газ на Донбасі – політолог

Україні вигідно не постачати окуповану частину Донбасу газом, а Росія, зі свого боку, готова це робити, тому найімовірніше – обидві сторони домовилися про відключення газогонів з українського боку, запевнив Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Версію про «газовий тиск» Києва на сепаратистів він вважає неактуальною.

Українська влада, маючи неофіційні домовленості з Росією щодо того, чий газ піде сепаратистам, готова відключати
Володимир Фесенко

«Якби їх хотіли (відключенням комунікацій) придушити – робили б це раніше. Чинний уряд багато чого говорить, але мало робить. Є попередні домовленості, що сепаратисти отримуватимуть газ з Російської федерації. Тому українська влада, маючи неофіційні домовленості з Росією щодо того, чий газ піде сепаратистам, готова відключати, – пояснює ситуацію Фесенко. – З одного боку робити це взимку – проблематично. Але зрештою вдалося знайти розв’язання газового питання для регіону без загострення конфлікту».

Водночас самопроголошені лідери організації «ДНР», яку українська прокуратура визнала терористичною, заявляють, що провели газові переговори з Росією, побували у Москві, й що отримали попередню згоду на отримання російського газу. Зокрема, лідер сепаратистів Андрій Пургін аргументує це тим, що «Донецька і Луганська області в радянський час були частиною газотранспортної системи Росії». Нині мапа газотранспортної системи України свідчить, що велика магістральна лінія газогону заходить в Україну на півночі Донбасу, виходить з України в районі прикордонного пункту Довжанський на півдні й веде до російських міст Танганрог і Ростов.

Зі свого боку, енергетичні експерти підтверджують, що відключити зону АТО від газу технічно можливо, але цей крок має і плюси, і мінуси для України. Таку думку для Радіо Свобода озвучив, зокрема, голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Нехай сепаратисти, які проголошують самостійність, самі дбають про газ. Але не треба забувати, що там живуть українці, і що нам рано чи пізно треба буде цю землю визволяти
Валерій Боровик

«Технічно це можливо. Але чи доцільно – складне питання. З одного боку, Україна постачає в райони, контрольовані сепаратистами, те, за що ніхто не заплатить. Це «подарунок в нікуди». З іншого, це частина української землі, там живуть люди, які хочуть залишитися частиною України, – наголошує Боровик. – Рішення має ухвалити уряд, під власну відповідальність. Можливо він вирішить, що нехай сепаратисти, які проголошують самостійність, самі дбають про газ. Але не треба забувати, що там живуть українці, і що нам рано чи пізно треба буде цю землю визволяти».

Між тим, призначений президентом Петром Порошенком очільник Луганської області Геннадій Москаль наголошує, що треба домовлятися про функціонування комунікацій в регіоні з Росією, оскільки для окупованих і неокупованих територій вони є спільними. Водночас Москаль розповів, що ремонтні бригади намагаються полагодити водогони і газогони на всій території області, однак сепаратисти перешкоджають цьому, і ремонтники незрідка гинуть від прицільного вогню.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG