Доступність посилання

ТОП новини

Хворі на хронічну ниркову недостатність можуть залишитись без гемодіалізу


Харків – Хворі на ниркову недостатність харків'яни вимагають від влади негайно профінансувати проведення гемодіалізу. Матеріалів та препаратів необхідних для гемодіалізу – процедури життєво необхідної для хворих із таким діагнозом – залишилося на один тиждень. В обласній адміністрації визнають – ситуація критична. Днями Кабмін виділив понад 10 мільйонів гривень на закупівлю відповідних препаратів, але ці кошти призначаються тільки хворим, які виїхали з Донецької та Луганської областей, решта – залишаються із проблемою наодинці. Медики кажуть, що без процедури очищення крові людина хвора на хронічну ниркову недостатність може прожити в середньому два тижні.

Практично більше 250 людей можуть чекати на смерть. До того ж, будуть вмирати повільно і з муками. Відбувається отруєння організму
Олег Нежурин

«Раніше нам скорочували кількість процедур гемодіалізу з трьох щотижня на дві, а тепер сказали, що процедуру припинять зовсім. Тобто практично більше 250 людей можуть чекати на смерть. До того ж, будуть вмирати повільно і з муками. Відбувається отруєння організму і людина повільно помирає», – намагається донести страшну правду до медичних чиновників обладміністрації та Міністерства охорони здоров’я Олег Нижурин, голова ініціативної групи пацієнтів, які потребують гемодіалізу.

Олег уже 11 років тричі на тиждень відвідує відділення хронічного гемодіалізу Харківського центру урології та нефрології. За тиждень йому, як зрештою і всім пацієнтам, можуть відмовити в життєвоважливій процедурі очищення крові від шкідливих сполук.

У нас заборгованість 11 мільйонів гривень – головний лікар

Цього року головний лікар Харківського центру урології та нефрології Володимир Лісовий був змушений вмовляти компанію-постачальника не припиняти доставку витратних матеріалів та препаратів, але фірма вже відмовляється працювати в борг.

У нас заборгованість 11 мільйонів гривень. При цьому постачальник відмовляється нам надавати витратні матеріали в борг
Володимир Лісовий

«У нас заборгованість 11 мільйонів гривень. При цьому постачальник відмовляється нам надавати витратні матеріали в борг. Залишився тиждень і витратні матеріали будуть вичерпані», – зазначив Лісовий.

Для пацієнтів процедура гемодіалізу безкоштовна. Придбання самих препаратів для діалізу – це державна програма. В Харківському обласному департаменті охорони здоров'я розповідають, що останніми роками ця програма фінансувалася з держбюджету на 20-30 % від потреби, решту нестачі покривали з обласного кошторису.

За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, цього року депутати вже виділили з обласного бюджету 50 мільйонів гривень на потреби людей із хворобами нирок, але до кінця року потрібно ще 37.

«Я готовий зібрати позачергову сесію облради, якщо фінансовий департамент обласної адміністрації зможе в обласному бюджеті відшукати додатково до вже виділених 50-ти мільйонів ще 37. Але таких коштів, за заявою директора фінансового департаменту, в обласному бюджеті немає», – повідомив голова облради Сергій Чернов.

Цьогоріч державні програми не працюють – визнають чиновники

В обласному департаменті охорони здоров'я кажуть, що з березня до профільного міністерства спрямували не один десяток листів із проханням про допомогу і попередженнями про трагедію, що може статися, якщо не дати грошей на медичну допомогу людям зі складними хворобами нирок.

Державні програми зовсім не працюють, є зростання курсу іноземних валют, а саме до них, на жаль, прив'язані ціни, введено 7% ПДВ, є збільшення контингенту пацієнтів
Олександр Галацан

«А в цьому році окрім того, що державні програми зовсім не працюють, крім того, нагадую, є зростання курсу іноземних валют, а саме до них, на жаль, прив'язані ціни, а друге – введено 7% ПДВ. Крім того, є збільшення контингенту пацієнтів», – наголосив начальник департаменту охорони здоров'я обладміністрації Олександр Галацан.

Говорячи про збільшення кількості хворих на хронічну ниркову недостатність, він мав на увазі прибулих на Харківщину вимушених переселенців з подібним діагнозом. І їх теж лікували за рахунок обласного бюджету.

30 жовтня уряд таки виділив понад десять мільйонів гривень на закупівлю потрібних препаратів для гемодіалізу, призначеного пацієнтам, які виїхали із зони АТО. Які гроші припадуть харківським хворим у обласній адміністрації ще не знають.

«На сьогоднішній день у нас їх 24, але їх було понад 70. І до речі, це не враховано в урядовому рішенні про виділення коштів, проте більше половини зараз виїхала в інші міста України та навіть інші країни», – розповів Олександр Галацан.

За тим, як чиновники шукають кошти наразі стежить 402 харків'янина, яким потрібна відповідна терапія чи препарати, що не допускають відчуження пересадженої нирки. Всі ці люди – інваліди першої, другої груп, а отже, не можуть щомісяця сплачувати по кілька тисяч гривень на медпрепарати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG