Доступність посилання

ТОП новини

У Москві на марші націоналістів лунали гасла «Слава Україні!»


Учасники маршу з плакатом: «Росіяни проти війни з Україною», Москва, 4 листопада 2014 року
Учасники маршу з плакатом: «Росіяни проти війни з Україною», Москва, 4 листопада 2014 року

У Росії 4 листопада святкують День народної єдності. За традицією цього дня проходять «Русские марши». Цього року до двох окремих маршів російських націоналістів додалася провладна акція на підтримку президента Путіна «Ми єдині», яка – на відміну від заходів націоналістів – відбувалася в центрі російської столиці. Українська тема була однією з головних на всіх трьох заходах. Однак на одному з російських маршів у безпосередній близькості йшли прихильники сепаратистів і прихильники незалежної України.

Два «Русские марши» в один день проходять у Москві не вперше. Раніше їх учасники розділялися умовно за ступенем близькості до влади – одні, як вважалося, мали дозвіл на «легалізацію», інші називали себе «незалежними». Цього року поділ націоналістів відбувся ще й за ставленням до подій в Україні.

У Любліно майже пліч-о-пліч виступали прихильники так званої Новоросії, які вигукували гасла «Русский Крим – вікно в Європу», і ті, хто підтримує Україну. Останні навіть скандували «Слава Україні!»


Організатори акції націоналістів у московському районі Любліно розраховували, що на марш вийдуть до 10 тисяч осіб. Проте, за деякими свідченнями, зібралося близько 3 тисяч.

Українські події витіснили «Русский марш»

За даними нещодавнього опитування «Левада-центру», лише третина росіян підтримує заходи націоналістів, ще третина виступає проти. На думку завідуючої відділом соціально політичних досліджень «Левада-центру» Наталії Зоркої, подібна зміна настроїв має свої причини.

«Це пов’язане частково з якимсь перенесенням уваги на українські події і якимсь витісненням такого явного російського націоналізму на тлі підкреслено негативного ставлення, роздмуханого пропагандою, до українського націоналізму», – зауважує соціолог.

Експерти інформаційно-аналітичного центру СОВА, який займається проблематикою радикальних і націоналістичних рухів у Росії, також констатують, що пропаганда, сконцентрована на так званому українському націоналізмі, витіснила ксенофобію. Але, на думку заступника директора центру СОВА Наталіїм Юдіної, така ситуація тимчасова.

До українських подій велика частина ксенофобно налаштованих обивателів гасло «Россия для русских» підтримувала
Наталія Юдіна

«До українських подій велика частина ксенофобно налаштованих обивателів гасло «Россия для русских» підтримувала. І ксенофобні настрої в суспільстві були сильні. Зараз фокус уваги дещо переключився. Опитування фіксували якесь зниження рівня ксенофобії, тим не менш, вона нікуди не поділася, і, я гадаю, нікуди й і не дінеться. Рано чи пізно криза в Україні завершиться і все повернеться на круги своя. Вся ця антимігрантська тема спливе знову на поверхню», – зазначила Юдіна.

Розкол російських націоналістів з питання України

Слова Наталії Юдіної в деякому сенсі підтверджує одне з гасел «Русского маршу», учасники якого вимагали запровадження візового режиму з республіками Середньої Азії, і скасування віз із Європою. Що ж до розколу в середовищі націоналістів із питання українських подій, то, на думку Юдіної, не слід із цього робити будь-які глобальні висновки.

В середовищі російських націоналістів стався розкол з питання України – кого слід підтримувати, кого не слід підтримувати
Наталія Юдіна

«Так, дійсно, в середовищі російських націоналістів стався розкол з питання України. Вони розійшлися в поглядах – кого слід підтримувати, кого не слід підтримувати. Але мені здається, що на політику держави це ніяк не впливає», – каже Юдіна.

Близько півтора місяці тому аналітичний центр СОВА випустив книгу «Росія – не Україна: сучасні акценти націоналізму». Там досліджується в тому числі і вплив пропаганди на формування у людей поняття націоналізм. На думку соціолога «Левада центру» Наталії Зоркої, російські ЗМІ формують спотворений образ націоналізму.

Марш націоналістів, Москва, 4 листопада 2014 року
Марш націоналістів, Москва, 4 листопада 2014 року

Зараз громадська думка переключилася. Її більше хвилюють псевдобандерівці і псевдофашисти, які, за словами пропагандистських ЗМІ, прийшли в Києві до влади
Наталія Зоркая

«Нібито відкритий український націоналізм, а він абсолютно іншої природи, перш за все, він політичний, – трошки заглушує ксенофобско-націоналістичні внутрішні настрої. Зараз взагалі громадська думка переключилася з цієї проблеми. Її більше хвилюють псевдобандерівці і псевдофашисти, які, за словами пропагандистських ЗМІ, прийшли в Києві до влади», – зазначає Зоркая.

За повідомленнями московської поліції, заходи націоналістів у Москві пройшли без інцидентів. Однак портал «ОВД-Інфо» повідомив, що на «Русском марше» в Любліно затримали учасників так званої Об’єднаної «Непримиренної колони», а також активістів, які запалювали фаєри, і дівчину у футболці з символікою українського добровольчого батальйону «Азов».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG