Доступність посилання

ТОП новини

Україна обігнала Росію за рейтингом процвітання


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна зайняла 63-є місце в міжнародному рейтингу процвітання, на декілька позицій обігнавши Росію. Це найвищий показник України за останні шість років.

За даними Індексу процвітання, Україна цього року зайняла 63-є місце серед 142 країн-респондентів.

Індекс процвітання складається аналітичним центром зі штаб-квартирою в Лондоні Legatum Institute з 2008 року. Цей рейтинг є оцінкою світового багатства і добробуту. Країни оцінюють на основі результатів опитувань громадян цих країн у восьми категоріях, а саме: стан економіки, соціальної сфери, влади, підприємництва, охорони здоров’я та персональної свободи громадян у їхніх державах.

Україна досягла найбільшого покращення у категорії економіки. Вона піднялася зі 110-го на 70-е місце серед країн-респондентів. Зокрема, 63 відсотки українців офіційно мають працю, а 71 відсоток громадян має прийнятне житло та їжу. В цілому, лише близько третини українців задоволено рівнем життя в країні.

Це не відповідає загальному європейському т. За даними індексу, більшість європейських країн рухаються назад у плані економіки, а не вперед. Зокрема, економічні показники погіршилися у сусідніх з Україною Польщі, Словаччині й Угорщині, хоча загалом ці країни мають вищі позиції у рейтингу (34-е, 38-е і 41-е місця відповідно).

Свій найкращий показник Україна має у соціальній сфері, 40-е місце. Майже 90 відсотків українців вважають, що можуть покластися на інших у скрутні часи, а чверть населення країни бере участь у волонтерських заходах.

Найгіршої зміни Україна зазнала у сфері освіти, опустившись із 29-го на 42-е місце. Лише трохи більше від половини українців задоволені рівнем освіти, який надають навчальні заклади країни, і лише 42 відсотки громадян вважають, що всі діти мають можливість належно навчатися.

Найгіршим показником оцінили владу України. Держава посіла лише 121-е місце, згідно з даними 2012 року, якими оперували автори рейтингу. Українській демократії, зокрема, надали за тими даними 6 балів з 10. Крім того, лише 20 відсотків українців вірили у проведення чесних виборів у країні, а 83 відсотки вважали, що місцеві влада і бізнес є корумпованими.

Більше того, Україна має найнижчу у світі задоволеність діями влади щодо збереження довкілля – 15 відсотків українців висловили своє невдоволення. У той час як жителі Об’єднаних Арабських Еміратів задоволенні захистом довкілля найбільше – 95 відсотків.

Україна посіла 54-е місце із 142 у підкатегорії безпеки. Лише 6 відсотків українців стали жертвами крадіжок і трохи менше від половини громадян почуваються у безпеці під час самотніх прогулянок містом вночі.

Україна зайняла 57-е місце у підкатегорії підприємництва. Зокрема, майже 25 відсотків українців вважають Україну гарним місцем для заснування власного бізнесу.

Країна посіла 77-е місце у підкатегорії охорони здоров’я. Крім того, Україна має найбільшу кількість лікарняних ліжок на 1000 громадян, що є найвищим показником у світі. У державі з найнижчим показником у цій сфері, Ірані, на 1000 мешканців припадає лише 0,1 лікарняне ліжко.

В останній підкатегорії, яка оцінює персональну свободу громадян, Україна зайняла 103-є місце. Майже 57 відсотків українців вважають себе вільними ухвалювати будь-які рішення стосовно власного життя.

Від початку складання Індексу процвітання у 2008 році найнижчий рейтинг Україна мала у 2011 році, зайнявши 74-у позицію. Однак автори звіту зазначають, що таке падіння могло спричинити додання до рейтингу в тому році 32 нових країн.

Втручання в Україну погіршило показник Росії

Країною найбільшого гаразду у світі п’ятий раз поспіль стала Норвегія, на другому і третьому місці опинилися Швейцарія і Нова Зеландія відповідно. Найгіршою стала Центрально-Африканська Республіка.

Показник Росії цього року вперше є нижчим від українського. Рівень життя східного сусіда України отримав 68-е місце, що є найнижчим показником серед країн Європи, зазначають автори рейтингу.

Показник Росії впав, зокрема, через її «вторгнення в Крим і провокацію заворушень на сході України», адже така «увага» до сусідньої країни відволікає від внутрішніх проблем держави, пишуть автори.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG