Доступність посилання

ТОП новини

США застерігають сепаратистів і Росію від нового наступу


©Shutterstock
©Shutterstock

Сполучені Штати Америки у вівторок попередили проросійських сепаратистів і Росію, що будь-які їхні намагання просунутися далі вглиб України стали б іще одним порушенням суверенітету й територіальної цілісності України, а також грубим порушенням «мінських домовленостей», що їх підписали і Росія, і Україна, і сепаратисти.

США також рішуче засуджують постійні напади сепаратистів у регіонах Маріуполя й Дебальцева і Донецького аеропорту, заявила на брифінгу речник Державного департаменту Джен Сакі, згадавши про публічні заяви сепаратистів останніх днів, що вони хочуть розширити захоплені ними території.

За її словами, «ще є шлях повернутися до мирного процесу – але тільки якщо Росія і її маріонетки повністю виконають свої зобов’язання за «мінськими домовленостями», включно з негайним запровадженням припинення вогню, виведенням усіх іноземних військ, озброєнь та іншого обладнання з України, поверненням Києву контролю за українським кордоном і наданням можливості серйозного моніторингу за зоною припинення вогню і за міжнародним кордоном».

Останніми днями сепаратисти і, ймовірно, російські війська, розташовані в Україні, всупереч проголошеному ще на початку вересня режимові незастосування бойових дій, не припиняли обстрілів українських позицій у низці місць. Найзапекліші стаються біля Маріуполя, Дебальцева і Донецького аеропорту. І в Україні, і на Заході звертають увагу, що Росія згруповує свої війська біля кордону з Україною і, за деякими повідомленнями, вводить до України все нові свої війська. Крім того, ще одним грубим порушенням «мінських домовленостей» стали «вибори», що їх влаштували сепаратисти на захоплених ними територіях частини Донбасу.

XS
SM
MD
LG