Доступність посилання

ТОП новини

Російські свята залишаються чужими навіть для російськомовних кримчан – експерт


Сімферополь У вівторок, 4 листопада, в анексованому Криму вперше відзначали російське державне свято – День народної єдності. Заходи з цієї нагоди проводилися під зображеннями Володимира Путіна та з прапорами угруповання «ДНР».

У Сімферополі біля будівлі кримського парламенту зібралося близько півтисячі людей із російськими триколорами, прапорами російських політичних партій, переважно «Єдиної Росії», із зображеннями президента Росії Володимира Путіна. Серед присутніх були також особи із прапорами угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. Деякі люди тримали в руках прапори Російської імперії чорно-жовто-білих кольорів, що вважаються символом російських націоналістів.

Перед присутніми виступили перші особи нинішньої кримської «влади». Самопроголошений «прем’єр-міністр» Криму Сергій Аксьонов в інтерв’ю журналістам дякував Богові та сподівався, що найближчим тисячоліттям Росії нічого не загрожуватиме.

«Дякую Господові, що сьогодні в нас є мирне небо над головою, є національний лідер, є країна, якою ми пишаємося. Тому нам нічого боятися. Росіяни та кримчани довели це під час «кримської весни». Об’єднання дійсно відбулося у єдиному патріотичному дусі, на емоційному підйомі. Цей підйом ми маємо зберегти. Тоді Росії нічого не загрожуватиме найближчим тисячоліттям», – висловив сподівання глава анексованого Криму Сергій Аксьонов.

«День народної єдності» в Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

А «спікер» Володимир Константинов у своєму привітанні висловив підтримку незаконним так званим «виборам», які провели на Донбасі представники угруповань «ДНР» та «ЛНР». Захід проводився з участю великої кількості представників так званої кримської «самооборони» та кримських «казаків».

У Севастополі відзначили ходою, у Керчі – торгівлею рибою

У Севастополі демонстрація з нагоди нового державного свята тривала 40 хвилин. Як передають кореспонденти Крим.Реалії, захід почався о 10:15 за місцевим часом і закінчився у 10:55. Кілька тисяч жителів міста під російськими державними прапорами та прапорами політичних партій та громадських організацій пройшлися центральними вулицями Севастополя.

В анексованій Керчі російське свято «День народної єдності» відзначили концертом на центральній площі Леніна. Керчан вітали творчі колективи, які виконували в основному патріотичні російські пісні, а також композиції кримськотатарською і навіть українською мовами.

Під час концерту на площі торгували місцевими сувенірами, морепродуктами, а також російськими солодощами. Прикметно, що вперше виносну торгівлю організували біля підніжжя пам’ятника Леніну, що викликало неабиякий подив у місцевих жителів.

Російське свято сприймається як іще один вихідний

Загалом у настроях жителів Криму не було помітно ознак святкування та радощів, як, наприклад, під час святкування Дня Росії кілька місяців тому. Соціальні мережі спокійно відреагували на цей день, який, до речі, проголошено офіційним вихідним.

Політолог Сергій Костинський, донедавна мешканець Криму, каже, що російські свята залишаються чужими навіть для російськомовного населення півострова.

«Будь-яке свято для того, щоб воно відзначалося народом, має стати традиційним. Необхідно, щоб була певна культура проведення цього свята протягом багатьох років. Серед якоїсь частини населення Криму зараз є мода святкувати усе російське, але ця мода мине. А ось «сюрпризи», пов’язані з проведенням «Русского марша», – це те, що не властиве півострову. Гадаю, що це буде навіть неприємно бачити російськомовному населенню», – вважає політолог.

Разом з тим експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов вважає, що політика Росії в Криму підігріватиме і далі проросійські націоналістичні настрої.

«Сукупність факторів у вигляді пропаганди, у вигляді нав’язаної структурованості часового простору – цій владі вдасться створити певні уявлення про нові свята. Москва робить ставку на російський націоналізм в Криму, їй важливо підігрівати його і демонструвати до нього лояльність для кримської аудиторії», – каже Сергій Данилов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG