Доступність посилання

ТОП новини

Російська економіка нині перебуває у більш міцному стані, ніж у період останніх років СРСР – експерт


Економічний експерт Василь Юрчишин
Економічний експерт Василь Юрчишин

Київ ­– Подальше знецінення нафти на світовому ринку не матиме катастрофічного впливу на економіку Росії. Це констатував в інтерв’ю Радіо Свобода директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. На його думку, для Росії у зв’язку з цінами на енергоресурси та впливом західних санкцій справді настають складні часи. Але розвал за прикладом Радянського Союзу очолюваній Путіним державі навряд чи загрожує. Щоправда, уточнює економіст, це є перспективою найближчих максимум трьох років. А надалі нічого виключати не можна.

– Ціни на нафту в світі продовжують падати. Вони скотилися до найнижчого рівня за чотири останніх роки. Зокрема, вартість нафти марки «брент» сягала 82 доларів за барель. Чому це відбувається – на Ваш погляд?

Що стосується Росії, то значна частина дефіциту федерального бюджету якраз покривається за рахунок нафти у разі, якщо ціна на цю енергосировину є досить високою

– Справа в тому, що суттєво зросли запаси нафти у Сполучених Штатах. А інший чинник – арабські держави хотіли б поліпшити свої позиції в міжнародному розподілі. Що стосується Росії, то значна частина дефіциту федерального бюджету якраз покривається за рахунок нафти у разі, якщо ціна на цю енергосировину є досить високою.

– І от ціни на нафту світових ринках падають. Принаймні на сьогодні. Як це надалі впливатиме на стан економіки Росії? А зрештою – це дасться взнаки і на політиці цієї держави, яка підтримує в Україні бойовиків-сепаратистів і анексувала Крим?

– Якщо нинішня ситуація триватиме, це, звичайно, матиме негативний вплив на державні російські фінанси і на девальвацію рубля. Тому що є закономірність «дорога нафта-дорогий рубль, дешева нафта-дешевий рубль» і це ми бачимо зараз. Тому тут вплив буде суттєвим.

– Суттєвим і лише? Чи можна прогнозувати катастрофічні сценарії для російської економіки? Такі сценарії, які втілилися для СРСР у тому числі через ціни на нафту у 80-х роках минулого століття, коли через розвал економіки Радянський Союз зрештою розвалився і як держава?

– Я думаю, що такі катастрофічні прогнози є не те, щоб наївними, але дещо перевищеними. Все-таки на сьогодні російська економіка перебуває у більш міцному стані, ніж у період останніх років Радянського Союзу. Російська економіка інтегрована у світове господарство. І є можливості для підтримки життєздатності російської економіки не лише за рахунок нафти. У сучасній Росії, як і, в принципі, в Радянському Союзі, добробут пересічних людей, людські цінності не були на першому місці. Так звані «інтереси держави» домінували.

– А якого терміну стосується Ваш прогноз? Запас міцності путінської Росії в економічному плані – десятиліття?

Соціально-політичні складові, жорстка централізована система управління досить довго може утримувати Росію в тому стані, в якому вона перебуває

– Соціально-політичні складові, жорстка централізована система управління досить довго може утримувати Росію в тому стані, в якому вона перебуває. І, звичайно, ціна на нафту в поєднанні із західними санкціями є вагомим чинником. Але знову ж таки Росія вписана у світове господарство. Ці санкції матимуть вплив, але ніхто не буде зацікавлений в тому, щоб відбувся, як то кажуть, розвал Росії. Принаймні, це стосується найближчих 3-5 років. А далі – занадто далекий горизонт. Світ дуже динамічний. І навряд чи можна очікувати, що ми сьогодні можемо чітко спрогнозувати ситуацію, яка буде років через п’ять.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG