Доступність посилання

ТОП новини

Як проміжні вибори у США можуть вплинути на кризу в Україні


©Shutterstock
©Shutterstock

Якщо Республіканська партія сьогодні на виборах отримає більшість у Сенаті, американский підхід до українсько-російського конфлікту може змінитися значною мірою на користь України, вважають американські експерти. Утім для цього Україна повинна почати робити реальні кроки у напрямку реформ та посилення демократії. За словами оглядачів, якщо не буде реформ, вже за півроку про Україну на Заході забудуть. Думки американських політологів збирала Ярина Матвійчук.

Як би не закінчилися проміжі вибори у США, Україна отримає більше підтримки лише тоді, якщо нарешті почне реагувати на основну вимогу Заходу – ставати де-факто демократичною.

Говорить директор Центру Євразії, Росії та Східної Європи Джорджтаунського університету у Вашингтоні Анджела Стент:

«І для президента Порошенка, і, очевидно, для прем’єра Яценюка зараз це їхній шанс. У них дуже важкі обставини, але вони повинні затиснути зуби і справді почати впроваджувати економічні реформи, братися за боротьбу з корупцією – для цього вони отримують допомогу від Заходу.

Але якщо не продемонструють, що серйозно налаштовані на справжні реформи, тоді, напевне, через якихось півроку і європейці, і міжнародні фінансові інституції добре подумають, скільки ще підтримки вони можуть давати Україні. Тому саме зараз в України – переломий момент».

Пані Стент не вірить, що конфлікт з Росією швидко закінчиться. Західні санкції ще не скоро змусять Кремль змінити поведінку стосовно України, вважає американський експерт:

«Це сталося б, якщо люди у Росії відчують, що на свою зарплату не можуть багато чого дозволити, коли погіршиться ситуація із безробіттям, коли це торкнеться щоденного рівня життя людей. Я думаю, для цього ще мине багато часу, Росія має у запасі мільярди доларів, країну добре підтримують нафтові ресурси, на це піде трохи часу».

Солідарний із колегою директор Інституту Кеннана з Центру Вудро Вільсона Метью Рожанскі. Лише санкції проти Росії проблеми не вирішать, адже повністю обмежити російську економіку ні Європа, ні США не можуть:

«На Заході кажуть про успішну ізоляцію Росії. Це фантазія і нереально. Росія все одно продовжує торгувати з Китаєм, країнами Азії, Африки, Південної Америки. Обмеження є лише з Європи та Америки. Це багато, але не достатньо».

Крім того, на думку експерта, принаймні до весни нових санкцій Заходу щодо Росії чекати не варто. Рожанскі вважає, що конфлікт на сході України принаймні на певний час заморозиться. Ні владі у Києві, ні у Москві невигідно взимку напружувати ситуацію.

Коли ж українська влада укріпне, розпочне реформи та посилить армію, тоді Сполучені Штати можуть активізувати підтримку Україні, тим паче, якщо на виборах до Сенату переможуть республіканці.

Метью Рожанскі продовжує:

«Якщо республіканці отримають контроль у Сенаті, тоді є більша ймовірність ухвалення проукраїнських законопроектів. Щонайменше один з таких я вже бачив, він має підтримку в обох палатах, і цей документ передбачає надання Україні допомоги: летальної і нелетальної зброї, фінансову допомогу, нові санкції проти Росії тощо. Якщо він пройде обидві палати, президент муситиме якось реагувати: або домовитися із Конгресом про виділення коштів на його виконання, або муситиме застосувати вето. І я реально не думаю, що він вдасться до другого варіанту. Тому, так, прихід республіканської більшості матиме вплив».

Між тим, за словами Рожанскі, основна риса демократії – непередбачуваність результатів виборів. Навіть сьогодні, у день голосування, у США не можуть з певністю передбачити, яким буде вибір американців і, відповідно, чи зміниться американська політика стосовно України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG