Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим відкриє українцям Європу – експерти


Київ – Уряд України обіцяє налагодити серійне виробництво біометричних паспортів із 1 січня 2015 року. Це не лише вимога українського суспільства, а й одна з умов скасування віз для українців з боку Євросоюзу, яку містить План дій зі спрощення візового режиму, який Україна та ЄС підписали ще у 2010 році. Також цей документ передбачає запровадження Україною контролю за кордонами і пересуванням (переміщенням) осіб та безпеку документообігу.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів виділяє 150 мільйонів гривень на встановлення терміналів для видачі біометричних паспортів. Про це повідомив по закінчення засідання уряду 5 листопада прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, уряд очікує, що незабаром приїде наступна місія Європейського союзу щодо перевірки виконання Україною плану по імплементації безвізового режиму.

Уряд приймає рішення про виділення 150 мільйонів гривень на придбання більше ніж 600 терміналів для видачі біометричних паспортів
Арсеній Яценюк

«Зараз для того, щоб ми ефективно виконували безвізовий режим, уряд приймає рішення про виділення 150 мільйонів гривень на придбання більше ніж 600 терміналів для видачі біометричних паспортів», сказав Яценюк.

Євросоюз надав Україні План дій щодо лібералізації віз 22 листопада 2010 року. Цей план складається з двох етапів. Перший передбачає внесення змін до чинного законодавства, а другий забезпечення їхньої реалізації.

Перший етап українці виконали тільки у червні цього року, коли Верховна Рада ухвалила закони, необхідні для здійснення Плану дій, чи то для переходу до другого етапу. Депутати внесли зміни до законів про біженців і про діяльність уповноваженого Верховної Ради з прав людини у сфері захисту персональних даних. Також парламентарі ухвалили «антидискримінаційний закон» і закон, який стосується боротьби з корупцією.

Павло Петренко
Павло Петренко

Міністр юстиції Павло Петренко, коментуючи журналістам ухвалення цих законів, зазначив, що Україна виконала юридичні вимоги Плану дій щодо гармонізації українського законодавства з нормами Євросоюзу. Відтак, на думку міністра, українська сторона може переходити до другого етапу Плану дій, що дозволить не лише спростити візовий режим із ЄС, а й дасть змогу ЄС скасувати візи для українців.

ЄС задоволений, але проблеми існують – експерти

У Євросоюзі фахівці теж дійшли висновку, що Україна створила необхідні законодавчі і політичні умови для переходу до здійснення другого етапу Плану дій зі спрощення візового режиму. У червні ЄС підтвердив готовність переходити до другого етапу, відповідне рішення ухвалене 23 червня у Люксембурзі, на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

Уже у вересні експерти Євросоюзу провели моніторинг виконання Україною положень Плану дій, у цілому схвально оцінивши роботу українців. Наразі єдиною перешкодою для скасування європейцями віз є відсутність біометричних паспортів, повідомила журналістам заступник міністра закордонних справ Лана Зеркаль.

Єдине питання – не налагоджене серійне виробництво біометричних паспортів
Лана Зеркаль

«У вересні в Україні було 4 місії ЄС із оцінювання прогресу в цій сфері: одна з них була присвячена питанням контролю за кордонами, інша – питанням безпеки документів, ще дві місії оцінювали стан речей з проблемами притулку і міграції. Що стосується оцінювання результатів цих місій, то вони є доволі позитивні. Єдине питання не налагоджене серійне виробництво біометричних паспортів. І тому Європейська комісія не може провести оцінювання безпеки цих паспортів щодо рівня їх захисту. Це певна вада, яку плануємо усунути найближчим часом», зазначила вона.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

Завдання уряду запустити видачу біометричних паспортів з 1 січня 2015 року, наголосила Зеркаль. Але, на думку незалежних експертів, проблема полягає не лише у спроможності або неспроможності уряду забезпечити друк і видачу біометричних паспортів. Значно більше європейську сторону наразі тривожить питання безпеки східних кордонів ЄС, як і здатність України повернути під контроль східну ділянку власного кордону, який досі утримують на Донбасі сепаратисти і російські військові. Так для Радіо Свобода прокоментував ситуацію з виконанням Плану дій заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

Ключове питання – це безпека на східному кордоні, його фактична дірявість. Також ключовим є питання про дії бойовиків на Сході України
Сергій Солодкий

«Прискіпливою буде увага ЄС до видачі біометричних паспортів. Ми знаємо про існуючі побоювання, що може бути зірваний процес видачі паспортів, оскільки бажаючих їх отримати може бути значно більше, ніж це дозволятиме спроможність України, відповідних органів видавати ці паспорти. По-друге, Євросоюз особливо буде цікавити, наскільки дотримуються всі безпекові процедури по видачі біометричних паспортів. Але ключове питання – це безпека на східному кордоні, його фактична дірявість. Також ключовим є питання про дії бойовиків на Сході України», зазначив експерт.

За його словами, при цьому в Євросоюзі розуміють, що питання безпеки східних кордонів залежить не стільки від України, скільки від Росії та її подальших дій.

Що заважає українцям подорожувати?

Чи зможуть українці скористатись спрощенням візового режиму, а по тому і скасуванням віз для поїздок в Євросоюз? За даними експертів Центру Разумкова, понад 70 відсотків громадян України ніколи не виїздили за кордон.

Серед причин, чому українці так мало подорожують, фахівці називали їхню бідність і якраз проблеми з отриманням віз.

Сергій Джердж
Сергій Джердж

Тим не менше, більшість українців, за даними тих же соціологів, підтримують наміри Євросоюзу скасувати візи для громадян України. Що це дасть українцям, Радіо Свобода пояснив київський політолог Сергій Джердж.

Чим більше людей буде бувати в європейських країнах, тим більше вони будуть привозити назад в Україну бачення європейських підходів
Сергій Джердж

«Це відкритість. Це можливість поїхати за кордон, подивитись інші країни, як вони живуть. А вони здебільшого живуть інакше, вони живуть краще, там (в ЄС) багато речей добре продумано і це для нас зовсім інше життя. Тому я думаю, що чим більше людей буде бувати в європейських країнах, тим більше вони будуть привозити назад в Україну саме це європейське бачення. Маю на увазі бачення європейської культури, європейських підходів. Таким чином це буде зміцнювати Україну як державу, її незалежність й обороноздатність».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG