Доступність посилання

ТОП новини

Російський рубль різко впав. Одна з причин – «ДНР» і «ЛНР»


Курс валют у Санкт-Петербурзі, 5 листопада 2014 року
Курс валют у Санкт-Петербурзі, 5 листопада 2014 року

Офіційний курс американського долара виріс у Росії за один день, 5 листопада, відразу на 5,5 відсотка. Євро подорожчав на 5,2 відсотка. Експерти переконані, що основними причинами обвалу російської валюти залишаються тривале падіння світових цін на нафту та геополітичні фактори – насамперед ситуація на сході України. Також на падіння рубля вплинуло і рішення Центрального банку Росії, який у середу заявив, що обмежує свої валютні інтервенції на ринку.

При відкритті торгів на Московській біржі у середу рубль ще нижче опустився стосовно до долара і євро. Вартість обох валют зросла більш ніж на рубль, піднявшись до історичних максимумів. До факторів, що стали причиною падіння, експерти відносять зниження нафтових цін і підтримку з боку Росії так званих «виборів» в угрупованнях «ДНР» і «ЛНР» на сході України.

Наталя Орлова
Наталя Орлова

Головний економіст «Альфа банку» Наталя Орлова каже, що відсутність приводів для оптимізму в сфері геополітики і призвела до нинішніх економічних наслідків.

Не видно ніякого поліпшення зовнішньої ситуації для Росії
Наталя Орлова

«Зовнішнє тло посилилося тим, що нафта за попередні святкові дні впала до 82 доларів за барель, у Східній Україні пройшли «вибори» і зараз постало питання про якийсь можливий новий виток геополітичної напруги, який теж стоїть на порядку денному. Тому не видно ніякого поліпшення зовнішньої ситуації для Росії, безумовно, це впливає», – вважає Орлова.

Вибір Росії

Так звані «вибори» на територіях, підконтрольних сепаратистам на Донбасі, які пройшли в неділю, можуть лише погіршити ситуацію. Російський ринок, уже відчувши наслідки західних санкцій, побоюється нових. На думку економічного оглядача Радіо Свобода Івана Трефилова, це поряд з падінням світових цін на нафту є однією з причин обвалу рубля.

«Українські події безумовно чинять тиск на російський рубль. По-перше тому, що ці події вже призвели до санкцій з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів. Тому у російських компаній і банків зараз дуже обмежені можливості поповнення свого валютно-фінансового запасу на Заході. І в Росії всередині країни спостерігається брак рублів», – зазначає Трефилов.

Падіння рубля внаслідок здешевлення нафти
Падіння рубля внаслідок здешевлення нафти

На особистому бюджеті

Економіст «Альфа банку» Наталя Орлова вважає, що нестабільна ситуація з можливими санкціями впливає на настрої російського ринку і падіння курсу рубля.

Гравці не виключають нового раунду санкцій
Наталя Орлова

«Гравці зараз абсолютно не виключають нового раунду санкцій. Я не думаю, що тут є стовідсоткова ймовірність. Але поки у всякому разі не видно виходу зі складного геополітичного розкладу, який виник. І в принципі, звичайно, чим довше ситуація залишається такою складною, тим, звичайно, це сильніше впливає на негативні настрої ринку», – зауважила Наталя Орлова в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку експертів, російські громадяни вже безпосередньо на своєму особистому бюджеті відчувають наслідки російської геополітики і – як її наслідки – запровадження західних санкцій. Ціни стрімко ростуть, а більшість росіян отримують зарплату в рублях. Як скоро невдоволення економічною ситуацією перейде в невдоволення владою, фахівці прогнозувати не беруться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG