Доступність посилання

ТОП новини

Україна і ОБСЄ обговорюють порушення Росією гельсінських принципів – МЗС


Ламберто Дзаннієр, архівне фото
Ламберто Дзаннієр, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр, який перебуває в Києві, обговорили сьогодні «актуальні питання залучення ОБСЄ до врегулювання ситуації на сході України, яка є наслідком послідовного порушення гельсінських принципів Росією», повідомила прес-служба МЗС.

За повідомленням, Клімкін наголосив, що пошук шляхів врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях та відновлення територіальної цілісності України є тестом на ефективність Організації з безпеки в Європі.

Він також висловився за те, щоб спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні була забезпечена всіма необхідними засобами для ефективного контролю за порушеннями режиму припинення вогню та моніторингу українсько-російського державного кордону.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ спостерігає за становищем в Україні, зокрема, і в захопленій сепаратистами частині Донбасу, але Росія, всупереч мандатові місії, не допускає її до Криму.

«Гельсінськими принципами» називають укладений у Хельсінкі 1975 року Підсумковий акт тодішньої Наради з безпеки і співпраці в Європі, попередниці нинішньої ОБСЄ, який, зокрема, визначив принцип непорушності кордонів у Європі, територіальної цілісності держав і невтручання у внутрішні справи інших держав. Усі ці й інші принципи Росія порушила і далі порушує своїм втручанням в Україні – у Криму, а потім на Сході.

XS
SM
MD
LG