Доступність посилання

ТОП новини

Як на Львівщині допомагають тим, хто захищає Україну на фронті?


Влада Львова виплатила 93 сім’ям загиблих в АТО по 100 тисяч гривень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Влада Львова виплатила 93 сім’ям загиблих в АТО по 100 тисяч гривень

Львів – Близько 1200 родин, чиї рідні воюють у зоні бойових дій на Сході, згідно з рішенням Львівської міськради, звільнені від квартирної плати. Обласна ОДА звітує, що родинам загиблих виділяють допомогу. Але чи не кожна родина, яка відрядила воїна захищати Україну, має проблеми й потребує підтримки, як моральної так і матеріальної.

Майже півроку десантники Руслан Панезьоров і Юрій Гадевич провели у зоні бойових дій на Донбасі. Півтори місяці герої обороняли луганський аеропорт. Мама Руслана й не здогадувались, де син. У Львові чоловік з дружиною орендують квартиру.

«Хто їй допомагає? Дружина працює, має зарплату, хто їй допоможе? Батьки не знали, де я», – каже Руслан Панезьоров.

«Місцева влада не цікавилась батьками. Особливої підтримки не було. Хіба родичі, знайомі, друзі, ці запитували, як і що»,– розповів Юрій Гадевич.

Програма є на папері

У липні Львівська міськрада затвердили комплексну програму підтримки учасників АТО і членів їхніх сімей. Зокрема, у Львові, мова про надання медичної, психологічної та соціальної допомоги, соціальний супровід сімей бійців, безкоштовне харчування для дітей у школі, відвідування занять із плавання. На всі ці заходи передбачено понад 2 з половиною мільйони гривень із загального фонду бюджету міста.

На сьогодні 87 пораненим у місті виплачено майже 600 тисяч гривень. А родини бійців мають пільги при оплаті квартплати, а це сума у межах 100 гривень.

«Кажуть є безкоштовне харчування у школі, але діти молодших класів усі харчуються безкоштовно. Група продовженого дня, але ми всі платимо гроші. Пільг там немає. У дитячому садочку мови взагалі про пільги немає, навіть оплата більша, аніж торік. Безкоштовне плавання, але де це, навіть не уявляю, що означає забезпечення плаванням дітей учасників АТО? Я не відчула цих пільг», – каже Вікторія Балицька, жінка бійця, мама двох діток.

Родини бійців просто не знають, які саме програми допомоги існують і куди вони можуть звернутись, якщо потрібна допомога. При державній адміністрації ОДА діє обласний контактний центр, але туди телефонують з усіх питань. Окремої гарячої лінії для родин вояків немає. 93 сім’ям, рідні яких загинули у зоні бойових дій, вже виплачено по 100 тисяч гривень допомоги, повідомили Радіо Свобода у департаменті соціального захисту Львівської ОДА.

Сім’ями не вельми переймаються

Якщо сім’я має якісь побутові проблеми – це можна хіба вирішити за доброї волі місцевої влади або ж швидше за все допоможуть знайомі, друзі чи волонтери. Вони безкоштовно надають психологічну, матеріальну і юридичну допомоги.

«Родини мають проблему із влаштуванням дітей у садочок у Львові. Якщо жінка залишилась без чоловіка для неї дуже важливо, щоб дитину влаштувати у садок, бо має працювати. Є багато бюрократичних перепон навіть, щоб отримати копійчану допомогу. Цих жінок ганяють по військкоматах, частинах, ЖЕКах і досить часто люди опускають руки. Немає належного супроводу родини соціальними службами», – наголосив Валерій Веремчук, керівник «Народної самооборони Львівщини», волонтер.

Активісти кажуть, що рідним захисників України важко отримати довідки про поранення солдатів та навіть про смерть. А родини тих, хто пропав безвісти, взагалі, здебільшого, залишаються поза увагою місцевої влади й громади.

Із 12 липня нічого не знають про Володимира Колтуна його дружина та мати. Але їхня біда не розділена. Громаді села вдалося паркани помалювати у жовто-блакитний колір. До того ж є люди, які навіть запитують: «Навіщо пішов? Чому не відкупився?».

Між тим, саме громади та місцева влада, об’єднавшись, можуть багато зробити для родин воїнів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG