Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС знову наголошують на відповідальності Росії за «мінськими домовленостями»


@shutterstock.com
@shutterstock.com

Європейський союз знову наголошує на відповідальності Росії в контексті повного виконання «мінського протоколу» і «мінського меморандуму», заявила в середу верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

Особливо йдеться про заклик до Росії вивести незаконні й іноземні збройні сили, найманців, а також військову техніку, і, крім того, забезпечити постійне спостереження під контролем ОБСЄ за українсько-російським кордоном, мовиться в її заяві.

Чільний представник Євросоюзу також наголосила, що вирішення кризи може ґрунтуватися тільки на повазі до національного суверенітету і територіальної цілісності України.

У заяві повторено позицію ЄС про невизнання незаконних і нелегітимних сепаратистських «виборів» у захоплених ними частинах Донбасу. Європейський союз нагадує, що і самі ці «вибори», і будь-які спроби погодитися з ними чи визнати їх, порушують букву й дух «мінського протоколу». Євросоюз закликає Росію виконати свою відповідальність із цього огляду.

Заява закликає всі сторони повністю, невідкладно і без зволікань виконати «мінський протокол» і «мінський меморандум» і, зокрема, провести позачергові місцеві вибори в захоплених сепаратистами частинах Донецької й Луганської областей відповідно до українського законодавства, як то передбачає «мінський протокол». Це єдиний законний і легітимний спосіб відновити демократичний мандат місцевої влади, наголошено в заяві.

2 листопада збройні сепаратисти, яких підтримує, в тому числі озброєннями і живою силою, Росія, влаштували незаконні «вибори» в захопленій ними частині Сходу України, всупереч «мінським домовленостям». І Україна, і світова спільнота, від генерального секретаря ООН до чільників і провідних діячів інших міждержавних об’єднань та окремих країн світу, засудила їх і попередила, що визнати їх неможливо. Росія стала єдиною країною, яка офіційно заявила, що «поважатиме волевиявлення» сепаратистів.

XS
SM
MD
LG