Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Грузії залишили всі прозахідні міністри – експерт


Колишній міністр оборони Грузії Іраклі Аласанія, Тбілісі, 5 листопада 2014 року
Колишній міністр оборони Грузії Іраклі Аласанія, Тбілісі, 5 листопада 2014 року

Київ – У грузинському уряді впродовж двох останніх днів спостерігається сплеск гучних відставок. Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Ґарібашвілі звільнив міністра оборони Грузії Іраклі Аласанію, а вже наступного дня у відставку подала очільниця грузинського МЗС Майя Панджикідзе. Вони заявили про політичну кризу та вихід з правлячої коаліції, звинувачуючи своїх уже тепер колишніх партнерів у політично вмотивованому кримінальному переслідуванні вчорашніх союзників. Цьому передували арешти чільних посадовців Міністерства оборони, які звільнений міністр оборони назвав «атакою на євроатлантичний вибір» країни.

Грузинський міністр закордонних справ Майя Панджикідзе подала у відставку у середу, 5 листопада, наступного після звільнення міністра оборони Іраклі Аласанії. Це оголило тріщини в урядовій коаліції, що перебуває при владі впродовж двох останніх років.

Панджикідзе також заявила про вихід як з коаліції «Грузинська мрія», так і з партії екс-прем’єр-міністра Бідзіни Іванішвілі «Демократична Грузія», що є основою цієї коаліції.

«Як ми бачимо, не лише наші майбутні задуми, але й досягнення, які ми вже маємо, – у небезпеці. Ми вирішили подати у відставку», – сказала політик на прес-конференції.

Майя Панджикідзе повідомила, що чотири її заступники: Давіт Залкаліані, Тамар Беручашвілі, Давіт Джалаґанія та Владімер Ґурґенідзе – теж подали у відставку.

Прем’єр Іраклі Ґарібашвілі відправив у відставку політичного партнера Майї Панджикідзе міністра оборони Іраклі Аласанію 4 листопада через лічені години після того, як той назвав арешти чільних посадовців його відомства «атакою на євроатлантичний вибір» і наголосив, що вони, «безперечно, політично вмотивовані».

Обоє обіймали свої посади від жовтня 2012 року, коли після перемоги на парламентських виборах «Грузинська мрія» сформувала коаліційний уряд. На тих виборах партія тодішнього президента Міхеїла Саакашвілі «Об’єднаний національний рух» зазнала поразки. Варто зауважити, що Іраклі Аласанія є чоловіком сестри Майї Панджикідзе.

Крім того, 4 листопада після звільнення Аласанії міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії Алексі Петріашвілі також подав у відставку. Він є однопартійцем Іраклі Аласанії.

Аласанію звільнили після його критики арештів чотирьох чільних посадовців Міністерства оборони Грузії та ще одного колишнього службовця. Їм висловили підозру в розтратах державних коштів на суму понад 2,3 мільйони доларів. Крім того, 4 листопада грузинська прокуратура висунула звинувачення в недбальстві проти начальника медичної служби Генштабу і начальників медслужб двох мотострілецьких бригад, а також проти трьох працівників державної компанії, яка постачає продукти військовим. Ідеться про справу стосовно кількох випадків масових отруєнь, від яких потерпіли минулого року загалом кількасот вояків.

«Країна опинилася в політичній кризі» – Аласанія

Партія Іраклі Аласанії «Наша Грузія – вільні демократи» входила до урядової коаліції «Грузинської мрії». Аласанія заявив, що країна опинилася в політичній кризі й потрібно докласти зусиль, аби уникнути ще глибшого розколу. Проте, за його словами, він не бачить основи для збереження нинішньої коаліції на парламентських виборах 2016 року.

Суперечності між прем’єр-міністром Іраклі Ґарібашвілі та президентом Ґіорґі Марґвелашвілі стали очевидними цьогоріч у вересні, коли посадовці почали публічно обмінюватися критичними зауваженнями.

Ґіорґі Марґвелашвілі, виступаючи перед журналістами у Відні 4 листопада, визнав, що в правлячій коаліції визріла «криза». Він заявив, що «політична конфронтація» загрожує ефективному функціонуванню грузинських державних інституцій та ближчій інтеграції країни із Заходом.

Коаліція «Грузинська мрія» на своєму шляху до влади критикувала екс-президента Міхеїла Саакашвілі за те, що той порушив принцип верховенства права. Але сьогодні за те саме критикують чинний уряд Грузії, відзначають його опоненти.

США неодноразово закликали грузинську владу, щоб та не вдавалася до використання системи правосуддя задля переслідування політичних опонентів.

Так, посол США в Грузії Річард Норленд закликав усі сторони «зосередитися на майбутньому країни, твердо вкоріненому в євроатлантичних інституціях». На зустрічі з журналістами посол зауважив, що в нього є «легітимні» побоювання, що система правосуддя використовується у «політизований спосіб».

Минулого тижні речниця Державного департаменту США Джен Псакі наголосила на важливості «верховенства права та проведення прозорих розслідування, щоб уникнути навіть припущень, що судова система використовується для політичних розправ».

Новий міністр оборони не має досвіду співпраці з НАТО – експерт

Грузинський експерт з питань безпеки Хатуна Лаґазідзе констатує, що уряд залишили практично всі прозахідні міністри, які впродовж останніх двох років наполегливо працювали над інтеграцією Грузії до НАТО та ЄС.

«Поки що складно прогнозувати, чим це все закінчиться. З іншого боку, сьогодні уряд залишили фактично всі прозахідні міністри. Це викликає чимало запитань, але, на щастя, наразі в коаліції залишилася ще одна прозахідна партія – Республіканська партія. Її лідер Давіт Усупашвілі є головою парламенту. При цьому глава держави президент Ґіорґі Марґвелашвілі теж є прибічником прозахідного курсу», – зауважує експерт.

Хатуна Лаґазідзе також відзначає, що новопризначений міністр оборони Міндія Джанелідзе не має того досвіду співпраці з НАТО, який набув Іраклі Аласанія. Новий міністр з січня 2014 року працював секретарем Ради з управління кризами та безпекою при уряді. До цього він також керував департаментом контррозвідки МВС Грузії.

«Новий міністр, який замінив Іраклі Аласанію, не має прозахідного минулого, якщо можна так висловитися. Він недосвідчений у цій сфері, не має досвіду спілкування з натовськими колегами. І, наскільки мені відомо, він не дуже знається на питаннях тієї сфери, де отримав призначення», – коментує зміну міністрів експерт.

Таким чином, майбутнє євроатлантичної інтеграції Грузії наразі під сумнівом, хоча ті міністри, які залишаються в уряді, утримуються від проросійської риторики, підсумовує експерт.

Грузія прагне приєднатися до НАТО, і на саміті альянсу в Бухаресті у 2008 році було ухвалено декларацію, в якій говорилось, що Грузія (разом з Україною) будуть у майбутньому членами НАТО. Цього року Грузія (разом з Україною та Молдовою) підписала Угоду про асоціацію з ЄС.

Матеріал підготували Грузинська служба Радіо Свобода, Жанна Безп’ятчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG