Доступність посилання

ТОП новини

Демократія в Росії неможлива, допоки править Путін – експерти


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Російська система персональної влади не здатна впоратися ні з внутрішніми, ні з зовнішніми викликами, а тому Кремль застосовує стратегію виживання, яка полягає у конфронтації зі Заходом – вважає експерт Московського центру Карнеґі Лілія Шевцова.

«Той факт, що Кремль перейшов до нової стратегії виживання, яка базується на принципі стримування Заходу, свідчить, що влада немає можливості підтримувати самодержавний устрій у мирний час. І той факт, що ця система більше не може вижити у мирному форматі свідчить, що процес гниття, процес деградації зайшов занадто далеко», – заявила експерт Московського центру Карнеґі Лілія Шевцова.

Водночас, вона переконана, що демократія, незважаючи на довгу історію самодержавства, в Росії можлива. Але для цього рештки демократичних сил, які залишилися, повинні об`єднатися.

«Нам, у середовищі ґетто, серед усіх тих, хто пручається самодержавству – необхідно нарешті прийти до висновку: чого ми хочемо, ми маємо створити альтернативу, нам потрібно готуватися, як інтелектуально, так і політично. Ми мусимо розпочати цей шлях сьогодні щоб продовжити його завтра», – додала експерт.

Леонід Ґозман, президент російського руху «Союз правих сил», заперечує – демократія у Росії за нинішніх обставин неможлива.

«Вона неможлива, допоки Путін у Кремлі. Тоді виникає питання, чи можлива демократія після Путіна? Це дуже складне питання. Я вважаю, що після Путіна настане короткий період справжнього фашизму. Ми маємо його і зараз, але він більш подібний до режиму Муссоліні. Проте чим довше Путін у Кремлі – тим довшим буде період гітлерівського фашизму у Росії після нього. І він буде більш кривавим. Тому для Росії буде краще, якщо Путін, з будь-якої причини покине Кремль якомога швидше», – заявив Леонід Ґозман.

Леон Арон – директор російських досліджень Американського інституту підприємництва – каже, що російський президент став на шлях, з якого не може звернути.

«Відкинувши шлях системних реформ, модернізації, на які вказував радник та друг Путіна Кудрін, режим закрив двері до економічного зростання, як до ключового компоненту, що легітимізує цю владу. Тому, щоб захистити свій режим, Володимир Путін став на шлях Мубарака, Гуссейна, Каддафі, з якого не можливо зійти. Саме в цей час почався проект «Новоросія», – відзначив експерт.

Арон додає: сьогодні світ має справу з надзвичайно сконцентрованим диктаторським режимом, який має надпотужну месіанську риторику та є непередбачуваним. Саме тому, вважають експерти, світ повинен розмовляти з Росією виключно з позиції сили. Захід має бути об’єднаним, сильним та готовим до всього, у тому числі й до війни.

Тиск Заходу відчують пересічні росіяни – впевнена Лілія Шевцова. А коли люди будуть змушені платити з власної кишені за анексований Крим та підтримку існування «ЛНР» та «ДНР», невідомо чи будуть вони і далі підтримувати таку політику Кремля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG