Доступність посилання

ТОП новини

У Сумах про допомогу учасникам АТО чула тільки міська влада?


В Сумах про держдопомогу учасникам АТО чули тільки чиновники?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

В Сумах про держдопомогу учасникам АТО чули тільки чиновники?

Вже наступної сесії Сумська міськрада планує виділити близько мільйона гривень з бюджету міста на допомогу містянам, які захищають Україну на сході.

За словами міського голови Сум Олександра Лисенка, місцева влада так само піклується і про родини учасників АТО. Вже запроваджені пільги на комунальні послуги для їхніх сімей та безкоштовне харчування у школах для їхніх дітей. Також планується запровадити пільги на проїзд в громадському транспорті та виділити земельні ділянки учасникам АТО.

«Сьогодні нами розглядається питання стосовно виділення земельних ділянок учасникам АТО, які знаходяться на Сході нашої держави. Рідні пишуть заяви, приходять в наш департамент земельний. Після того, як ми визначимось із ділянками, тоді вже будуть особисті заяви писатись із конкретними адресами. Десь 7-8 соток землі плануємо виділити, все буде залежати від масивів, які будуть знайдені», – розповів міський голова Сум Олександр Лисенко.

Чи знають про це учасники АТО та їх рідні?

За інформацією державного агентства земельних ресурсів, на Сумщині вже видано 21 дозвіл на земельні ділянки учасникам АТО. Проте не всі родини знають про це. Усі, з ким вдалося поспілкуватись, говорити на камеру відмовились, оскільки бояться, що невтішні слова про владу можуть зашкодити їхнім рідним там, в зоні бойових дій. Не для запису ж розповідають, що ніякої допомоги від влади не отримували, про деякі пільги навіть не чули, а ті, про які їм відомо, отримати не так просто. Одна з матерів військового АТО розповіла, що вже місяць чекає на довідку з військкомату, яку, в свою чергу, вимагають в управлінні соцзахисту.

Не чув про допомогу від місцевих можновладців і поранений нацгвардієць Олександр Бойко. Говорить, що реальні проблеми АТО вирішують виключно звичайні волонтери.

«Ні мені, ні ще двом гвардійцям 2-го резервного батальйону Нацгвардії України, сумчанам, міська влада не допомагала. І навіть ми не чули, що їх це турбує насправді. Я не бачу жодної участі міської влади в діяльності, яку ми проводили там. Можливо комусь іншому вона допомагає, іншим підрозділам. Але, наскільки я знаю, то далеко недостатньо вони намагаються напружитись в цьому напрямку», – говорить Олександр Бойко.

Показова допомога

Крім того, Сашко вважає, що влада, якщо і допомагає, то або через тиск, або заради піару. Каже, знає безліч таких прикладів.

Ні берці, ні бронежилети, які показали на камеру журналістам, вони не побачили
Олександр Бойко

«А якщо говорити про зведений сумський загін міліції, який там перебував, то вони жаліються, що їм привезли, показали деякі речі, предмети і вони в невідомому напрямку зникли. Тобто ні берці, ні бронежилети, які показали на камеру журналістам там, вони потім не побачили. Коли ми зверталися до адміністрації обласної з питанням: «Так що ж це таке?!», вони говорили: «Ми все передали, шукайте у командирів». Складається враження, що хтось хитро дражниться просто», – розповів Олександр Бойко.

Громада ж Сум активно допомагає пораненим та військовим, які зараз знаходяться в зоні АТО. Активісти проводять благодійні мистецькі акції, концерти, аукціони. В багатьох закладах розміщені оголошення та скриньки для збору допомоги бійцям Сумщини. Волонтерські каравани декілька разів на тиждень відвозять зібране сумчанами на Донбас.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG