Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: обидві сторони конфлікту винні у загибелі цивільних на Донбасі


У міжнародній правозахисній організації Amnesty International вважають, що вбивство двох підлітків під час вчорашнього обстрілу в Донецьку підкреслює усталену практику невибіркових нападів, які можуть становити воєнні злочини.

«Як українські урядові, так і сепаратистські сили повинні негайно припинити застосування нападів невибіркового характеру на порушення законів ведення війни», – зазначає директор програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джон Далг’юзен.

За його словами, випадки загибелі цивільного населення, які задокументували правозахисники, є передбачуваним результатом таких нападів.

«Це не можна пробачити – винні з обох сторін мають бути притягнуті до відповідальності», – наголошує Далг’юузен.

Під час дослідницької місії в кінці вересня та на початку жовтня Amnesty International задокументувала понад 20 смертей з боку цивільного населення внаслідок обстрілів та ракетних ударів у містах Сходу України.

У організації зазначають, що більшість смертей у житлових кварталах стала результатом невибіркових обстрілів із боку нападників, що використовували зброю, низька точність якої не дозволяла забезпечити розрізнення між цивільними та військовими цілями.

«Найбільша кількість жертв була знайдена на підконтрольних сепаратистами територіях у Донецьку, і їхні смерті, найбільш ймовірно, були спричинені українськими силами, проте сепаратисти виявились відповідальними за декілька смертей в Авідіївці та Дебальцеві, в зонах, контрольованих українським урядом», – заявляють у Amnesty International.

Дослідження організації наводить докази того, що сепаратистські сили проводили обстріли з цих районів, а українські урядові сили в свою чергу стріляли по них.

Вчора внаслідок обстрілу 63-ї школи у Донецьку загинуло двоє підлітків, ще 3 чи 4 особи поранені. Сепаратисти покладають відповідальність за обстріл школи на українських військових. Водночас МЗС України звинувачує сепаратистів у скоєному, у РНБО заявили, що снаряд прилетів із території, підконтрольної бойовикам.

Сепаратисти звинувачують українських військових у введенні військових дій. Натомість у штабі АТО наголошують, що українські військовослужбовці відкривають вогонь у відповідь лише по розвіданих вогневих точках бойовиків і не обстрілюють позицій, якщо це може завдати шкоди мирним мешканцям.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню, а 19 вересня схвалила меморандум про реалізацію цього пункту протоколу, який передбачає заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій. Проте ці угоди неодноразово порушували.

XS
SM
MD
LG