Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: обидві сторони конфлікту винні у загибелі цивільних на Донбасі


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила сьогодні, що і українські урядові війська, і сили сепаратистів мають негайно припинити нерозбірливі напади, які порушують закони ведення війни.

Як заявив директор організації у справах Європи і Середньої Азії Джон Далг’юсен, усе нові випадки загибелі цивільних, що є закономірним наслідком таких нападів, не мають пробачення, і відповідальних за них із обох сторін треба притягти до відповідальності.

Правозахисники заявляють, що в перебігу дослідницької місії наприкінці вересня й на початку жовтня вони задокументували понад 20 випадків загибелі цивільних унаслідок артилерійських і ракетних обстрілів у Донецьку, Авдіївці й Дебальцеві. На їхню думку, більшість цих смертей, що настали в житлових кварталах, стала результатом нерозбірливих нападів, коли сторона-нападник використовувала зброю, яку неможливо націлити досить точно, щоб розмежувати цивільні і військові об’єкти.

Значна більшість цих смертей настала в захопленому сепаратистами Донецьку і, як припускають правозахисники, могла статися внаслідок дій українських урядових сил. Натомість сепаратистські сили, вочевидь, відповідальні за загибель кількох людей в Авдіївці й Дебальцеві, що перебувають під урядовим контролем.

Як кажуть правозахисники, їхнє дослідження доводить їх до твердих висновків, що сепаратистські сили вели вогонь із житлових кварталів, а українські війська, зі свого боку, обстрілювали їх. Принаймні в одному випадку, заявляють правозахисники, артилерійську позицію в заселеній місцевості розмістили урядові війська.

В Amnesty International нагадують, що міжнародне гуманітарне право і закони ведення війни забороняють напади, ціллю яких є цивільні люди і цивільні будови, а також напади в заселених місцевостях, які не можна точно націлити на конкретну військову ціль. Правозахисники кажуть, що обидві сторони конфлікту порушували цю заборону, ведучи обстріли густо заселених місцевостей із мінометів і ракетних установок, які неможливо націлити точно.

Крім того, мовиться в заяві, і українські урядові війська, і сили сепаратистів розміщували особовий склад, озброєння та інші військові об’єкти в заселених місцевостях і тим самим порушили обов’язок вжити всіх можливих заходів, щоб захистити цивільних людей, а, навпаки, ставили цивільних під загрозу на порушення правил ведення війни.

Сепаратисти завжди звинувачують у загибелі цивільних українські сили, в першу чергу Національну гвардію, ім’я якої використовують як «страшилку», хоча Нацгвардія, колишні Внутрішні війська, майже не має важких озброєнь. Українська сторона заявляє, що від початку вересня, коли був оголошений режим припинення вогню, відкриває вогонь тільки у відповідь на обстріли сепаратистів і при цьому не стріляє у відповідь, якщо сепаратисти стріляють із житлових кварталів. І українські силовики, і учасники соцмереж багато разів заявляли, що житлові квартали захоплених сепаратистами міст і сіл обстрілюють самі ж сепаратисти – іноді помилково, іноді ж із метою розпалити ненависть до українських військ, на які вони складають вину. Крім того, часто звертають увагу, що на місцях таких обстрілів часто відразу з’являються тележурналісти з Росії, а іноді вони прибувають іще до обстрілів, ніби знаючи про них наперед.

XS
SM
MD
LG