Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Чехії: резидентам Криму в Росії віз не дають


Міністерство закордонних справ Чехії підтвердило сьогодні Радіо Свобода, що повідомлення про можливість мешканцям анексованого Росією Криму отримати шенгенську візу в чеській консульській установі в Росії неправдиві.

«Чехія, як і інші держави-члени Європейського союзу, не визнає анексії Криму Росією. Це означає, що всі резиденти України, включно з Кримом, які зацікавлені отримати шенгенську візу від Чехії, мають і надалі звертатися з проханням про візу тільки до консульських відділів дипломатичних представництв Чехії в Україні або до візових центрів в Україні», – наголосила речниця МЗС Чехії Йогана Ґрогова.

Раніше сьогодні такі повідомлення вже спростовувало й посольство Чехії в Москві.

Російське видання «Ізвестія» написало сьогодні, що принаймні чотири країни-члени ЄС і «шенгену» – Греція, Італія, Нідерланди і Чехія – видають через свої візові центри в Москві шенгенські візи мешканцям анексованого Криму, які отримали російські паспорти, всупереч рішенню Євросоюзу, який після анексії ухвалив далі обслуговувати кримчан тільки на території України. Роботу таких візових центрів забезпечує стороння компанія, не пов’язана з дипломатичними чи іншими структурами ЄС.

Тим часом засоби інформації вже звертали увагу, що мешканці Криму, які оформили собі після анексії півострова російське громадянство, почали отримувати російські закордонні паспорти з зазначеною реєстрацією місця мешкання не у Криму, а в якомусь із регіонів Росії. Ті кримчани, які зможуть «влаштувати» собі реєстрацію на території Росії і у внутрішньому російському паспорті, зможуть, таким чином, обійти обмеження ЄС.

XS
SM
MD
LG