Доступність посилання

ТОП новини

Чи стануть частини Донбасу зоною замороженого конфлікту?


Українські військовослужбовці на бронетранспортері на КПП біля Дебальцевого, 4 листопада 2014 року
Українські військовослужбовці на бронетранспортері на КПП біля Дебальцевого, 4 листопада 2014 року

Доки сепаратисти, яких підтримує Росія, продовжують утримувати території на сході України, борючись з українськими вояками, деякі аналітики вважають, що де-факто кордони зміцнюються і з’являється ще один «заморожений конфлікт» у пострадянському просторі.

Олександр Мотиль
Олександр Мотиль

Україна зобов’язалась повернути східні території під свій контроль, натомість сепаратисти заявляють, що будуть їх розширювати. І хоча бойові дії тривають, незважаючи на хитке перемир’я, за словами аналітиків, підконтрольні сепаратистам регіони Східної Україні, вочевидь, ведуть до ще одного «замороженого конфлікту». «В осяжному майбутньому, ну, скажімо, принаймні поки президент Росії Володимир Путін буде при владі, ці території залишаться «замороженими», – каже професор Ратгерського університету в США і експерт з питань України Олександр Мотиль.

Завдяки російській військової підтримці сепаратисти, що воюють з українськими військами, останніми місяцями зміцнили контроль над територіями в Донецькій і Луганській областях, а минулими вихідними провели «вибори», які хоч і були визнані Москвою, однак західні країни назвали їх незаконними.

Як зазначають аналітики, наскільки тривалим буде такий статус-кво залежить в основному від Росії, яка визнала, що російські «добровольці» воюють з українськими силами, але заперечує, що постачає озброєння бойовикам.

Ендрю Вілсон
Ендрю Вілсон

«У короткостроковій перспективі Росія може захищати підконтрольні собі сили або навіть спробує реалізувати більш амбітну дестабілізацію», – каже Ендрю Вілсон, експерт центру «Європейська рада з міжнародних відносин» і автор нової книги «Українська криза: що вона означає для Заходу».

«Однак, у довгостроковій перспективі Росія «явно перенапружується» і, «звичайно, не зможе заплатити за економічні проблеми Донбаського регіону, – додав він. – Ця довгострокова перспектива може бути й не довгою: шість місяців або близько того. Але протягом цього проміжного періоду Росія буде у виграшному становищі, а позиція України, безумовно, виглядає дуже слабкою».

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко назвав вибори 2 листопада на території так званих «ДНР» і «ЛНР» «фарсом під дулами танків і автоматів», який організували «терористичні організації». Петро Порошенко заявив, що вибори є грубим порушенням Мінського протоколу, підписаного Україною, Росією, ОБСЄ та представниками сепаратистів.

Колишній посол США в Україні, а нині старший науковий співробітник Інституту Брукінгс у Вашингтоні Стівен Пайфер вважає, що просто поступка сепаратистам щодо регіонів на південному сході України, приведених в бойову готовність, зараз є політично невиправданим рішенням для керівництва Києва, залишаючи міжнародний тиск на Москву як одного з небагатьох життєздатних інструментів уряду Порошенка, який може вплинути на ситуацію.

Стівен Пайфер
Стівен Пайфер

«Українці, ймовірно, визнають, що вони не мають військового потенціалу повернути ці регіони, зокрема, тому, що вони повинні були б припустити, що російська армія прийде знову», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Стівен Пайфер.

Якщо заморожений конфлікт народиться з тліючих вуглинок війни, життєздатність малих держав, які відкололися, в регіонах, підконтрольних сепаратистам, буде вкрай хиткою, якщо вони будуть обмежені нинішніми де-факто кордонами, що відокремлюють ці території від тих, якими керує Київ, каже Ендрю Вілсон.

«Це не історичні чи культурні або економічно відчутні кордони. Причиною того, що 400 людей загинули з моменту припинення вогню 5 вересня, була... В основному це сталося, через наземні захоплення і спроби сепаратистських «республік» поліпшити свою безглузду географію», – каже Вілсон.

До підконтрольних сепаратистам регіонів входить важлива частина вугільної промисловості України, яка тепер відключена від великих державних і приватних покупців по інший бік лінії фронту, зазначив він.

Москва надавала військову та фінансову підтримку, щоб підтримати невизнані «республіки» в інших заморожених конфліктах на території колишнього Радянського Союзу, в тому числі і в сепаратистських грузинських регіонах Абхазії та Південної Осетії.

Москва і не прагне економічно підтримати захоплені території – експерт

За словами Ендрю Уайсса з Фонду Карнегі за міжнародний мир, в той час, як Кремль заявляє, що надає гуманітарну допомогу районам Донбасу, які контролюються сепаратистами, Москва, здається, не прагне підтримати увесь регіон.

«Стосовно забезпечення ресурсами та надання допомоги в політичному напрямку, що могло б створити якийсь новий набір квазідержав на карті, я досі не бачу цього на практиці», – додав він.

Ендрю Уайсс вважає, що не обов’язково очікувати сплеску бойових дій між воюючими сторонами в зимовий час, але вони можуть поновитися всерйоз навесні або влітку. Ендрю Уайсс не вірить, що конфлікт досяг «ситуації замороженого конфлікту».

«Тому все це виглядає для мене дуже нестабільним», – додав він.

Олександр Мотиль з Університету Ратгерс вважає, що Порошенко буде готовий мовчки погодитися з де-факто кордонами сепаратистських регіонів на Донбасі.

«Звичайно, Україна ніколи не визнає території як незалежні, але вони, ймовірно, потім перетворяться в заморожений конфлікт, якщо Росія не ухвалить іншого рішення, і не почне атаку. У цьому випадку, будь-які ставки неможливі», – сказав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG