Доступність посилання

ТОП новини

«Таліб із Росії» у США не визнає себе винним


Громадянин Росії, якого звинувачують в участі в афганському ісламістському рухові «Талібан», не визнав себе сьогодні винним на суді у США.

Окружний суд у штаті Вірджинія відтак ухвалив залишити чоловіка, ім’я якого наводять як Ірек Ільґіз Хамідуллін, під вартою до початку процесу в його справі, що призначений на квітень наступного року.

Його звинувачують за 12 пунктами – у змові з метою надання і наданні матеріальної підтримки терористам, змові з метою і замаху на знищення повітряного судна Збройних сил США чи змові з метою і замаху на вбивство громадянина США. Максимальне покарання за ними – довічне ув’язнення.

За повідомленнями, приблизно 55-річного нині громадянина Росії Хамідулліна затримали в Афганістані ще в листопаді 2009 року, де він, як вважають, брав тоді участь у нападі на американських військових та афганських прикордонників у провінції Хост, і дотепер утримували в тій країні.

За даними Федерального бюро розслідувань, Ірек Ільґіз Хамідуллін, який за радянських часів був офіцером, командиром танкістів, пізніше перейшов на бік афганських талібів і, зокрема, співпрацював із так званою «мережею Хаккані» – угрупованням, пов’язаним із «Талібаном».

Він став першим іноземцем, затриманим на полі бою в Афганістані, який після утримання в американському ув’язненні на афганській території був доставлений до суду до США.

XS
SM
MD
LG