Доступність посилання

ТОП новини

Звідки у Верховній Раді беруться молоді депутати?


Звідки у Раді беруться молоді депутати?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Київ – Сімнадцятеро кандидатів, яким ще немає 30 років, проходять, за останніми даними, до Верховної Ради восьмого скликання. За результатами експрес-аналізу біографій кандидатів, який проводив рух «Чесно», це – активісти громадських організацій, вояки добровольчих батальйонів, молоді підприємці, журналісти. Є двоє депутатів нинішнього скликання, а також непублічні особи, про яких майже нічого не відомо.

Найбільше молодих кандидатів, за підрахунками руху «Чесно», проходять до Верховної Ради від партії «Народний фронт» – їх п’ятеро: це очільниця благодійного фонду Олена Масоріна, голова Державної виконавчої служби Дмитро Сторожук, заступник міністра юстиції Ігор Алексєєв, журналіст Сергій Висоцький та комбат «Київ-1» Євген Дейдей.

Наступна в рейтингу – партія Ляшка. Другим номером списку є нинішній депутат Київради Андрій Лозовой, четвертим співачка – Інна Бордюг, відома як Злата Огневич, і двадцятим – боєць батальйону «Шахтарськ» Дмитро Лінько. Від цієї ж партії балотувалася і наймолодша депутатка, що проходить в Раду – 24-річна харків’янка Альона Кошелєва, яка, за даними ЦВК, «тимчасово не працює». Радіо Свобода намагалось із нею зв’язатись у соцмережах, однак відповіді нема.

Троє молодих депутатів, найімовірніше, опиняться у парламенті від блоку Порошенка. За списками проходить депутат ради сьомого скликання Єгор Фірсов, а на мажоритарних округах перемогли двоє висуванців партії: журналіст Костянтин Усов та співробітник підприємства Олексій Порошенко, син президента.

Двоє молодих депутаток потрапляє в Раду від «Самопомочі»: підприємець Ірина Суслова та екс-заступник мера Чернігова, а нині тимчасово безробітна Анна Романова.

Один кандидат проходить від «Батьківщини». Це – адвокаційний експерт організації «Право на захист» Альона Шкрум, що була у списку цієї партії під п’ятим номером.

Ще раз у Раду в одному із київських округів обрали свободівця Андрія Іллєнка. І як самовисуванець у мажоритарному окрузі на Львівщині переміг колишній сотник Майдану, а нині боєць «Дніпро-1» Володимир Парасюк.

Від «Опозиційного блоку» кандидатів до 30 років на прохідних місцях списку не було. Натомість від цієї політичної сили у Раду пройшов найстарший депутат – Юхим Звягільський, якому 81 рік.

Змінились шляхи потрапляння молоді до парламенту – активіст

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Сьогодні дійсно є запит на оновлення парламенту, для молоді це фактично відкритий «соціальний ліфт», вважає наймолодший депутат сьомого скликання Ради Єгор Фірсов.

«Я почав свою трудову діяльність учителем у школі. Потім на четвертому курсі ми з хлопцями організували юридичну фірму і працювали там юристами. Одночасно я займався політичною діяльністю, керував обласною організацією партії УДАР. У 2012 році були вибори, я спочатку не пройшов, бо був 37-м, а пройшло 34 кандидати. Список почав рухатись і я отримав місце в Раді наприкінці квітня цього року», – розповідає він.

Порівняно з Верховною Радою сьомого скликання частка депутатів, яким ще немає тридцяти, зросла: тоді йшлося про трохи більше десятка людей, говорить активіст «Чесно» Павло Миронов. За його словами, змінились і шляхи їхнього потрапляння до парламенту.

«В минулій Раді було, в принципі, декілька груп, через які у парламент могли потрапити нові депутати, – пояснює активіст. – Це могли бути «молодіжки» партій, зокрема, від КПУ Олександр Присяжнюк потрапив до Ради саме від комсомолу. Це могли бути діти або пов’язані із якимись політиками особи, зокрема, Артем Семенюк, про якого говорять, що він є сином Михайла Папієва, екс-губернатора Чернівецької області. Також вагома група – це депутати ВО «Свобода», які формально не були діячами їхньої «молодіжки», але вони були досвідченими у вуличній політиці: це Михайло Головко, Андрій Іллєнко, Юрій Михальчишин».

Загалом же, за результатами аналізу активістів, Верховна Рада оновиться трохи більше, ніж наполовину. Водночас, серед тих, хто повернеться до сесійної зали після попереднього скликання, вони виявили 64 народних депутати, що голосували за так звані «закони про диктатуру» 16 січня. Також у парламент проходить 34 фігуранти антикорупційних розслідувань.

30.10.2014
Хто пройшов до парламенту та що про них відомо

Експрес-аналіз новообраної Верховної Ради України від руху «Чесно» (www.chesno.org). далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG